ßßß
Składniki :świeży łosośmarchewkakuskus ( zawsze używam firmy Kupiec)cytrynapomarańczaprzyprawa do ryb w młynku Kamis1/2 łyżeczki pomidorów z bazylią i czosnkiem Kamis1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki vegety ( można zastąpić solą )1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżka masła1 duży ząbek czosnku1 łyżeczka oliwyPrzygotowanie :Łososia oddzielam od skóry. Nacieram przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz przyprawą do ryb , skrapiam sokiem z połowy cytryny i odstawiam do lodówki na około 30 minut. ( można nie odstawiać i wtedy mamy obiad w 15 minut).Marchewkę obieram. Za pomocą obieraczki robię wstążki.Marchewkę umieszczam w garnuszku, dodaję cukier, masło i sok wyciśnięty z 1/4 pomarańczy. Podgrzewam mieszając na małym ogniu.Mieszam oregano, pomidory i vegetę zalewam wrzątkiem. Dokładanie mieszam i zalewam na 5 minut kuskus.Rybę wyjmuję z lodówki, nacieram oliwą i umieszczam w grillu - opiekaczu ( u mnie ryba piekła się około 3 minut na najwyższej temp. i 3 minuty na najniższej.Gotowy kuskus doprawiam sokiem z cytryny.
Dwa słowa o przyprawie :Bardzo lubię mieszanki przypraw, jednak do ryb kiedyś próbowałam pewnej znanej marki i była nie zjadliwa. Dlatego przed użyciem młynka Kamis, dokładnie przeczytałam skład i spróbowałam za czym jej użyłam. I zupełnie szczerze mówiąc ta przyprawa przypadła mi do gustu i będę jej używać .Skład :
Dwa słowa o łososiu :Łosoś jest jedną z nielicznych moich ulubionych ryb. Dlatego też często go zamawiam w różnych restauracjach, ale z nie wiadomych mi przyczyn nigdy nie jest dobrze doprawiony i zazwyczaj jest za suchy. Nie mogę tego zrozumieć bo mój łosoś ( wg. mnie oczywiście ) jest najlepszy , najsmaczniejszy , soczysty i dobrze doprawiony. Jak bym go nie przyrządzała to obowiązkowo musi być czosnek i cytryna więc dlaczego knajpy na to nie wpadły ?!