Wykonanie

Składniki :
świeży łosośmarchewkakuskus ( zawsze używam firmy Kupiec)
cytrynapomarańczaprzyprawa do ryb w młynku Kamis1/2 łyżeczki
pomidorów z
bazylią i
czosnkiem Kamis1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
vegety ( można zastąpić
solą )1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 łyżka
masła1 duży ząbek
czosnku1 łyżeczka
oliwyPrzygotowanie :
Łososia oddzielam od skóry. Nacieram przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku oraz
przyprawą do ryb , skrapiam
sokiem z połowy
cytryny i odstawiam do lodówki na około 30 minut. ( można nie odstawiać i wtedy mamy obiad w 15 minut).
Marchewkę obieram. Za pomocą obieraczki robię wstążki.
Marchewkę umieszczam w garnuszku, dodaję
cukier,
masło i sok wyciśnięty z 1/4
pomarańczy. Podgrzewam mieszając na małym ogniu.Mieszam
oregano,
pomidory i
vegetę zalewam wrzątkiem. Dokładanie mieszam i zalewam na 5 minut
kuskus.
Rybę wyjmuję z lodówki, nacieram
oliwą i umieszczam w grillu - opiekaczu ( u mnie
ryba piekła się około 3 minut na najwyższej temp. i 3 minuty na najniższej.Gotowy
kuskus doprawiam
sokiem z cytryny.

Dwa słowa o
przyprawie :Bardzo lubię
mieszanki przypraw, jednak do ryb kiedyś próbowałam pewnej znanej
marki i była nie zjadliwa. Dlatego przed użyciem młynka Kamis, dokładnie przeczytałam skład i spróbowałam za czym jej użyłam. I zupełnie szczerze mówiąc ta
przyprawa przypadła mi do gustu i
będę jej używać .Skład :

Dwa słowa o łososiu :
Łosoś jest jedną z nielicznych moich ulubionych ryb. Dlatego też często go zamawiam w różnych restauracjach, ale z nie wiadomych mi przyczyn nigdy nie jest dobrze doprawiony i zazwyczaj jest za suchy. Nie
mogę tego zrozumieć bo mój
łosoś ( wg. mnie oczywiście ) jest najlepszy , najsmaczniejszy , soczysty i dobrze doprawiony. Jak bym go nie przyrządzała to obowiązkowo musi być
czosnek i
cytryna więc dlaczego knajpy na to nie wpadły ?!