Wykonanie
Dukaty to kolejny przepis na pieczone ziemniaczki , tym razem są to plastry małych
ziemniaków oprószone
przyprawami . Smażone w głębokim
oleju , złocisty kolor , są chrupiące i pyszne .Takie frytki o ciekawym kształcie , które troszkę przełamują monotonność dnia codziennego 😉

Składniki ;3
ziemniaki -małe1/2 łyżeczki
suszonego koperku1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku1/2
słodkiej papryk i mielonej1/2 mielonej
kolendry1/2 mielonej
gałki muszkatołowejpieprz i
sól do smaku

Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem , nie obieramy ze skórki ( chyba ,że ktoś bardzo nie lubi , lub ma paskudne
ziemniaki 😉 ) , kroimy w cienkie plastry – dukaty , takie 0,5 cm . Wkładamy do zimnej
wody .
Przyprawy mieszamy w miseczce razem , aż utworzą gotową mieszankę , będzie jej dużo , ale można zostawić na następne
razy 😉
Ziemniaki odcedzamy z
wody , osuszamy , papierowym ręcznikiem i posypujemy dukaty naszą
mieszanką przypraw . W głębokiej patelni rozgrzewamy
olej ( dość dużo ,tak żeby
ziemniaki pływały-jak do frytek ) , jak będzie skwierczał po włożeniu plastra , wtedy wkładamy
ziemniaki i smażymy na złoty kolor ( jak frytki ) odławiamy cedzakiem , układamy na papierowym ręczniku , żeby odpił się nadmiar tłuszczu . Posypujemy
solą i
pieprzem . Można podawać . Świetny dodatek do wszelkich dań obiadowych lub samodzielna kolacja 😉
