ßßß
Składniki na około 3-4 porcje :0,5 kg świeżej szynki wieprzowej2 -3 cebule3 duże listki laurowe5-6 kulek ziela angielskiegosól , pieprz do smaku100 ml śmietanki słodkiej z rozrobioną 1 łyżeczką mąki
Wieprzowinę kroimy w plastry , rozbijamy tłuczkiem jak na schabowe , solimy i układamy w rozgrzanej brytfannie . Przysmażamy z każdej strony , podlewamy wodą ( tak żeby przykryła mięso ) . Cebulkę obieramy , siekamy i posypujemy nią mięso , na wierzchu układamy liście laurowe oraz ziele -zamykamy brytfankę i dusimy na małym ogniu , sprawdzając czy się nie przypala -w razie potrzeby dolewamy wodę . Jak szynka będzie miękka i gotowa , wlewamy śmietankę z mąką i zagęszczamy sos , dusząc w nim jeszcze chwilę mięso -posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe 😉 Smacznego