Wykonanie
Ten przepis powstał , jak zaczynałam uczyć się gotować . Były to już poważne próby obiadowe 😉 Które jakoś przetrwała ,moja biedna mama , służąca w owym czasie , jako tester wyrobów 😉 . Zaczynałam wcześnie i zupełnie samodzielnie,podczytując i podpatrując,to i owo , mając małą wiedzę ,więc i przypraw w niej jest mało . Danie jest proste i naprawdę smaczne , przygotowuje je do tej
pory i zaliczam do swoich ulubionych-mama też 😉
Składniki na około 3-4 porcje :0,5 kg świeżej
szynki wieprzowej2 -3
cebule3 duże
listki laurowe5-6 kulek
ziela angielskiegosól ,
pieprz do smaku100 ml
śmietanki słodkiej z rozrobioną 1 łyżeczką
mąkiWieprzowinę kroimy w plastry , rozbijamy tłuczkiem jak na
schabowe , solimy i układamy w rozgrzanej brytfannie . Przysmażamy z każdej strony , podlewamy
wodą ( tak żeby przykryła
mięso ) .
Cebulkę obieramy , siekamy i posypujemy nią
mięso , na wierzchu układamy
liście laurowe oraz ziele -zamykamy brytfankę i dusimy na małym ogniu , sprawdzając czy się nie przypala -w razie potrzeby dolewamy
wodę . Jak
szynka będzie miękka i gotowa , wlewamy
śmietankę z
mąką i zagęszczamy sos , dusząc w nim jeszcze chwilę
mięso -posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i gotowe 😉 Smacznego