Wykonanie
Wędliny domowe , to zawsze udany eksperyment , szczególnie szyneczki i wszelkie wyroby na bazie tej części
świnki 😉
Szynkowa z
szynkowara jest pyszna , mięciutka , lekko majerankowa ..mniam , taki wędliniarski ideał , szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom
wędlin słoikowych , babcinych , dziadkowych , po prostu swojskich , domowych 😉 Bardzo prosty przepis , na własną
wędlinkę – prościej już się nie da 😉 Uwierzcie , warto się pomęczyć , a
potem kanapka z
masełkiem własną
wędlinką i
rzodkiewką , może
szczypiorkiem oraz
sałatą . .. 😉
Składniki na duży
szynkowar :2, 5 kg świeżej
szynki wieprzowej ( najlepiej z odrobiną tłuszczyku )50 g
soli peklowej1 łyżeczka mielonej
gorczycy czarnej1 łyżeczka mielonego
pieprzu1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 czubata łyżka suszonego ,otartego
majeranku1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka czubata
żelatynyMięso z
szynki kroimy w grube plastry , następnie każdy rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety
schabowe ( rozbicie decyduje o tym, że nasza
wędlinka nie będzie twarda i ładnie się zespoi podczas parzenia ) . Rozbite plastry kroimy w duże kawałki ( jak na zdjęciu ) , przekładamy do miski i wsypujemy wszystkie
przyprawy , sol,
cukier oraz
żelatynę – wyrabiamy dokładnie na zwartą masę , do momentu aż wszystko będzie się kleić i tworzyć kulę . Do
szynkowaru wkładamy woreczek termiczny i wypełniamy go dokładnie ugniatając masą
mięsną , zamykamy
szynkowar .
Całość wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką i zalewamy
wodą , tak aby
szynkowar nie był całkowicie zanurzony ( około 1 cm od pokrywki
szynkowaru ) . Gotujemy , parzymy w temperaturze 60-70 C przez około 80 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz , wyłączamy
szynkowar i otwieramy , ale nie wyjmujemy
wędliny ( chodzi o to żeby
mięso wchłonęło ponownie, część
soków ) . Wystudzony
szynkowar z
mięsem wkładamy do lodówki na 12 godzin . Po tym czasie możemy już wydobyć naszą
wędlinkę z
szynkowaru i rozkoszować się jej smakiem.. 😉