ßßß
Składniki na duży szynkowar :2, 5 kg świeżej szynki wieprzowej ( najlepiej z odrobiną tłuszczyku )50 g soli peklowej1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka granulowanego czosnku1 czubata łyżka suszonego ,otartego majeranku1 łyżeczka cukru1 łyżeczka czubata żelatyny
Mięso z szynki kroimy w grube plastry , następnie każdy rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe ( rozbicie decyduje o tym, że nasza wędlinka nie będzie twarda i ładnie się zespoi podczas parzenia ) . Rozbite plastry kroimy w duże kawałki ( jak na zdjęciu ) , przekładamy do miski i wsypujemy wszystkie przyprawy , sol,cukier oraz żelatynę – wyrabiamy dokładnie na zwartą masę , do momentu aż wszystko będzie się kleić i tworzyć kulę . Do szynkowaru wkładamy woreczek termiczny i wypełniamy go dokładnie ugniatając masą mięsną , zamykamy szynkowar .
Całość wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką i zalewamy wodą , tak aby szynkowar nie był całkowicie zanurzony ( około 1 cm od pokrywki szynkowaru ) . Gotujemy , parzymy w temperaturze 60-70 C przez około 80 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz , wyłączamy szynkowar i otwieramy , ale nie wyjmujemy wędliny ( chodzi o to żeby mięso wchłonęło ponownie, część soków ) . Wystudzony szynkowar z mięsem wkładamy do lodówki na 12 godzin . Po tym czasie możemy już wydobyć naszą wędlinkę z szynkowaru i rozkoszować się jej smakiem.. 😉