ßßß
Skład na oko – nie na porcje 😉 :10 plastrów świeżego boczku ( kupuję już pokrojony-to ułatwia życie )1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki mielonej gorczycy białejsól do smaku1/4 szklanki oleju10 długich patyków do szaszłykówprzepis na dip znajdziecie tutaj : Dip koperkowo – czosnkowy
Do szklanki z olejem wsypujemy paprykę słodka , ostrą i mielona gorczycę , mieszamy i polewamy tą marynata plastry boczku , mieszamy ręka , tak żeby wszystkie pokryły się dokładnie przyprawami . Solimy , odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia nabijamy na patyczek ( jak na zdjęciu ) i łapiąc za oba końce skręcamy intensywnie i ciasno wokół patyka , aż boczuś utworzy spiralkę . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy , aż kręciołki złapią piękny złocisty kolor , a przy dotknięciu będą lekko chrupiące . Wyciągamy , podajemy z dipem lub sosem tzatzyki . Pychota i prostota 😉