Wykonanie
Warkocze to fajna propozycja na przekąskę lub przystawkę . Doskonałe także na obiad. Po prostu wszystko co najlepsze ,
boczek,
pierś z kurczaka , splecione razem i przypieczętowane
przyprawami .. Warkoczyki zachęcą szczególnie dzieci , chociaż dorośli także chętnie po nie sięgają , nie gardząc . Smaczne , proste , pomysłowe , można wykorzystać na Sylwestra.. 😉

Składniki :1/2
piersi z kurczaka – filetdługi plaster
boczku wędzonego1/2 łyżeczki
papryki ostrej1/2 łyżeczki
czosnku1/2 łyżeczki mielonej
gorczycy1/2 łyżeczki
curryolej do pieczenia
sól do smaku

Pierś z kurczaka przecinamy na pół i każdą polówkę tniemy w cienkie długie paski .
Boczek także tniemy na cienkie długie pasy ( jak na zdjęciu ) tak żeby łatwo było splatać . Układamy na desce 2 kawałki -paski piersi i jeden pasek
boczku , związujemy drucikiem do pieczenia lub sznurkiem i zaczynamy zaplatać , dokładnie tak samo jak plecie się warkocze 😉 Blaszkę do pieczenia skrapiamy
olejem , kładziemy na niej warkocze , skrapiamy je także
olejem . Wszystkie
przyprawy mieszamy w miseczce razem i tak otrzymana mieszanką posypujemy warkocze , solimy i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy z termoobiegiem około 15-20 minut . Gotowe do podania , świetnie smakuje z dipem
czosnkowo -
ogórkowym ( przepis na blogu w dziale dipy ) lub innym zimnym sosem .. 😉 Naprawdę pyszne !
