ßßß
Składniki :1/2 piersi z kurczaka – filetdługi plaster boczku wędzonego1/2 łyżeczki papryki ostrej1/2 łyżeczki czosnku1/2 łyżeczki mielonej gorczycy1/2 łyżeczki curryolej do pieczeniasól do smaku
Pierś z kurczaka przecinamy na pół i każdą polówkę tniemy w cienkie długie paski . Boczek także tniemy na cienkie długie pasy ( jak na zdjęciu ) tak żeby łatwo było splatać . Układamy na desce 2 kawałki -paski piersi i jeden pasek boczku , związujemy drucikiem do pieczenia lub sznurkiem i zaczynamy zaplatać , dokładnie tak samo jak plecie się warkocze 😉 Blaszkę do pieczenia skrapiamy olejem , kładziemy na niej warkocze , skrapiamy je także olejem . Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce razem i tak otrzymana mieszanką posypujemy warkocze , solimy i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy z termoobiegiem około 15-20 minut . Gotowe do podania , świetnie smakuje z dipem czosnkowo -ogórkowym ( przepis na blogu w dziale dipy ) lub innym zimnym sosem .. 😉 Naprawdę pyszne !