Wykonanie
Nadszedł czas grzybobrania , dla mnie to nadzwyczajny okres spacerów, zapachu spadających liści i niewiarygodnych potraw z użyciem wszelkiego rodzaju
grzybów..oczywiście tylko tych jadalnych 😉
Potrzebujemy do wykonania :1 szt korpusu
kurczaka ( tak zwana porcja rosołowa ) ,czyli pozostałości po filetowaniu 1
marchewka średniej wielkości 10-15 świeżych
grzybów ( dowolnego gatunku , chociaż ja preferuję do zupy podgrzybki i kozaki ) jedna
pietruszka -korzeń 2-3
kostki rosołowe drobiowe natka pietruszki , 1 -2
ziemniaki , 50 ml słodkiej
śmietanki 12 % ,
sól ,
pieprz, 1
cebulka biała , 2 ząbki
czosnkuKorpus i inne ścinki ,
tuszki kurczaka myjemy , wkładamy do garnka i zagotowujemy , zbieramy szarą piane tzw. szum ,która utworzy się po zagotowaniu . Warzywa obieramy i kroimy w kostkę , dodajemy do gotującego się
kurczaka razem z
czosnkiem ( całe ząbki ) , doprawiamy
solą i gotujemy około 10 minut . Na patelni podsmażamy posiekaną
cebulkę razem z obranymi i pokrojonymi w paski
grzybami ( małe zostawiamy w całości ) -smażenie wydobywa pełny aromat
grzybów . Po uzyskaniu przez
cebulkę złocistego koloru , dorzucamy zawartość patelni do gotującego się
wywaru z warzywami i gotujemy jeszcze 30 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz , odławiamy kości
kurczaka -obieramy z resztek
mięsa i
mięso z powrotem wrzucamy do garnka z zupą ,wlewamy
śmietankę , mieszając żeby się nie zważyła i dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i
pieprz . Gotowe , teraz pałaszujemy najlepiej z
czosnkowym pieczywem .. Smacznego 😉