Wykonanie
Dziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z
cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z
kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym.A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :)Polecam :)Składniki- 3 skrzydełka z
kurczaka ( lub np. jedno udko )- 2 średnie
cukinie- 1 duży
ziemniak-
marchewka-
pietruszka korzeń-
cebula- 2 ząbki
czosnku- 100 gram
serka topionego kremowego-
sól,
pieprz, ew.
sos sojowy do smaku.WykonanieUmyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam
wodą ( ok. 2.5- 3 l. ),
solę i gotuję na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa wraz z
cebulą obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do gotującego się
wywaru. Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw.( ok. 20-25 minut). Kiedy warzywa są już miękkie wyjmuję z zupy ugotowane skrzydełka ( obrane
mięso można na końcu dodać do gotowej zupy ), a do warzyw dodaję pokrojony
serek topiony. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu.Na końcu zupę doprawiam w razie potrzeby
solą czy
sosem sojowym i
pieprzem.Taka zupkę podaję najczęściej z grzankami lub paluchami serowymi * przepis w linku *Smacznego :)