Wykonanie
GrahamkiGrahamki , to pyszne bułeczki z
mąki mieszanej , pszennej i graham. Bardzo proste do wykonania . Są chrupiące i aromatyczne , smaczne same w sobie ,ale doskonałe także z
miodem z mniszka i świeżym
masłem ..
Dżemem lub własną
wędlinką . Jest to zdrowsza alternatywa dla
pieczywa 😉 Jakie by nie były zawsze znikają natychmiast po upieczeniu 😉
Składniki :2 szklanki
mąki pszennej luksusowej 5501,5 szklanki
mąki graham 18507 g
drożdży suszonych1 łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczki
soli150 ml
mleka100 ml
wody2 łyżki
masłaDo wysokiego naczynia wsypujemy
drożdże ,
cukier , dodajemy jedną łyżkę
mąki graham i wlewamy ciepłe , ale nie gorące
mleko – całe 150 ml . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią
wodę , całą resztę
mąki graham ,
mąkę pszenną ,roztopione
masło ,
sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie całkowicie, odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do
chleba , to bardzo wygodna opcja 😉 ) .Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej
mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .
Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10- 12 porcji , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy
mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia , na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem , na około 30 minut . Na wyrośniętych kulkach , tępą stroną noża wykonujemy głębokie nacięcia w kształcie gwiazdy, prawie do samego końca . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce . Gotowe , w zasadzie wszystkie rodzaje bułeczek wyrabia się bardzo podobnie , różni je tylko skład 😉