ßßß
Składniki :2 szklanki mąki pszennej luksusowej 5501,5 szklanki mąki graham 18507 g drożdży suszonych1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczki soli150 ml mleka100 ml wody2 łyżki masła
Do wysokiego naczynia wsypujemy drożdże , cukier , dodajemy jedną łyżkę mąki graham i wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko – całe 150 ml . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią wodę , całą resztę mąki graham , mąkę pszenną ,roztopione masło , sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie całkowicie, odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba , to bardzo wygodna opcja 😉 ) .Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .
Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10- 12 porcji , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia , na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem , na około 30 minut . Na wyrośniętych kulkach , tępą stroną noża wykonujemy głębokie nacięcia w kształcie gwiazdy, prawie do samego końca . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce . Gotowe , w zasadzie wszystkie rodzaje bułeczek wyrabia się bardzo podobnie , różni je tylko skład 😉