ßßß
Składniki :3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej 5506 g drożdży suszonych1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczki soli150 ml mleka100 ml wody2 łyżki masła
Do wysokiego naczynia wsypujemy drożdże , cukier , dodajemy jedną łyżkę mąki i wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko – całe 150 ml . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią wodę , całą resztę mąki ,roztopione masło , sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba ) .
Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10 porcji ( jak na zdjęciu ) , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tępa stroną noża wykonujemy głębokie nacięcie , prawie do samego końca . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce . Smacznego 😉