Wykonanie
Bułki pszennePyszne i pachnące
bułki pszenne . Bardzo proste do zrobienia , a efekt końcowy jest taki ,że znikają z koszyczka jak za dotknięciem czarodziejskiej
różdżki Harrego Pottera 😉 Mi przypominają te prawdziwe z dzieciństwa , które nie były dmuchane i sztucznie spulchniane , a jedna
bułka wystarczała ,żeby się najeść do syta , a nie jak teraz , dmuchańców ze sklepu można wciągnąć i cztery , a w brzuchu nadal burczeć będzie .
Składniki :3,5 szklanki
mąki pszennej luksusowej 5506 g
drożdży suszonych1 łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczki
soli150 ml
mleka100 ml
wody2 łyżki
masłaDo wysokiego naczynia wsypujemy
drożdże ,
cukier , dodajemy jedną łyżkę
mąki i wlewamy ciepłe , ale nie gorące
mleko – całe 150 ml . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią
wodę , całą resztę
mąki ,roztopione
masło ,
sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do
chleba ) .
Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej
mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10 porcji ( jak na zdjęciu ) , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy
mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tępa stroną noża wykonujemy głębokie nacięcie , prawie do samego końca . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce . Smacznego 😉