ßßß Cookit - przepis na Drobiowo wieprzowy pasztet odzyskowy

Drobiowo wieprzowy pasztet odzyskowy

nazwa

Wykonanie

To potrawa , która doskonale sprawdza się jako utylizator mięsa po świątecznym obiedzie . Na drugi dzień , kiedy po obżarstwie wszyscy wieją z kuchni , jak najdalej od stołu , a hitem stają się zwykłe kanapki , taki pasztet jest rewelacyjnym sposobem , na to żeby nie wyrzucać jedzenia , a jednocześnie zjeść pyszna pajdę chleba . Do wyrobu tego specjału doskonale nadają się resztki pieczonego kurczaka , pieczeni wieprzowej oraz wywar pozostały po pieczeniu . Pasztet jest doskonały w smaku , dzięki temu ,że powstał z pieczonych kawałków mięska , ma bogaty aromat i pięknie pachnie 😉
Składniki :
1 szklanka mięsa obranego z pieczonego kurczaka , może być z przypieczoną skórką
3 szklanki okrawków z pieczeni wieprzowej ( najlepiej z pieczonej karkówki )
1 szklanka – niepełna wywaru pozostałego po pieczeni razem z tłuszczem
1/2 szklanki pokrojonej surowej wątróbki drobiowej
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cukru
smalec do wysmarowania formy
Okrawki mięsa mielimy maszynką o drobnych oczkach , wsypujemy do miski . Wątróbkę również mielimy maszynką o drobnych oczkach i dodajemy do mięsa . Wbijamy jajko , dodajemy przyprawy i wywar po pieczeniu ( jeśli nie mamy wywaru , możemy użyć rosołu z kostki pieczeniowej z 1 łyżką smalcu )
. Całość wyrabiamy , na gładką masę i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem , smalcem foremki do pieczenia , foremki nie napełniamy po brzegi , gdyż pasztet troszkę się unosi podczas pieczenia i mógłby wypłynąć . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 40 minut , aż wierzch pięknie się zrumieni . Wyjmujemy , zostawiamy do wystygnięcia . Gotowe 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/drobiowo-wieprzowy-pasztet-odzyskowy