Wykonanie
Specjalistą od tego pasztetu jest B, w jego wydaniu pasztet jest dokładnie taki, jak być powinien- kremowy, smarowny i po prostu pyszny. Jest to nasz Wielkanocny klasyk, ale z uwagi na jego ogromną popularność, mamy mocne postanowienie, że będzie pojawiał się częściej :) Jest czasochłonny, ale warto. Dodam, że jest to jedyny pasztet, który jadam, a osoby, które mnie znają, wiedzą, że to COŚ znaczy :)SKŁADNIKI: (2 średniej wielkości keksówki)1 kg
mięsa z drobiu (polecam 1/2 kg
filetu z indyka i 1/2 kg podudzi z
kurczaka)20 dkg
wątróbki drobiowej30 dkg
boczku bez skóry3
marchewki2
pietruszki4
cebule4
jajkasól,
pieprzgałka muszkatołowaoliwa z oliwek do smażenia
Mięso i
boczek ugotować z
marchewką i
pietruszką.
Wątróbki sparzyć wrzątkiem.
Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
Mięso obrać z kości, dodać
marchewkę,
pietruszkę,
boczek,
wątróbkę i
cebulę. Zmielić, a dla bardziej kremowego efektu zblendować. Dodać surowe
jajka,
przyprawy, dokładnie wymieszać. Foremki wysmarować
masłem i wysypać
tartą bułką. Przełożyć masę do foremek, piec około godziny w temperaturze 180 C (termoobieg).SMACZNEGO :)