ßßß

Specjalistą od tego pasztetu jest B, w jego wydaniu pasztet jest dokładnie taki, jak być powinien- kremowy, smarowny i po prostu pyszny. Jest to nasz Wielkanocny klasyk, ale z uwagi na jego ogromną popularność, mamy mocne postanowienie, że będzie pojawiał się częściej :) Jest czasochłonny, ale warto. Dodam, że jest to jedyny pasztet, który jadam, a osoby, które mnie znają, wiedzą, że to COŚ znaczy :)SKŁADNIKI: (2 średniej wielkości keksówki)1 kg mięsa z drobiu (polecam 1/2 kg filetu z indyka i 1/2 kg podudzi z kurczaka)20 dkg wątróbki drobiowej30 dkg boczku bez skóry3 marchewki2 pietruszki4 cebule4 jajkasól, pieprzgałka muszkatołowaoliwa z oliwek do smażeniaMięso i boczek ugotować z marchewką i pietruszką. Wątróbki sparzyć wrzątkiem. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć. Mięso obrać z kości, dodać marchewkę, pietruszkę, boczek, wątróbkę i cebulę. Zmielić, a dla bardziej kremowego efektu zblendować. Dodać surowe jajka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Foremki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć masę do foremek, piec około godziny w temperaturze 180 C (termoobieg).SMACZNEGO :)