ßßß
Składniki :0,6 kg wątróbki drobiowej2 szklanki obgotowanych podgrzybków2 cebule średniej wielkości1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego czarnego1 płaska łyżeczka soli – niepełna1/2 łyżeczki cukruszczypta mielonej gałki muszkatołowej ( czubek noża )2 łyżki smalcu do smażenia1 ząbek czosnku
Wątróbkę płukamy , oczyszczamy i pozostawiamy na sitku do odcieknięcia . Cebule kroimy w piórka , podsmażamy chwilkę na patelni , na jednej łyżce smalcu , dodajemy do niej podgrzybki , gałkę , wyciśnięty ząbek czosnku , solimy ( połową soli ) i smażymy , tak długo , aż grzyby się zrumienią . Trwa to dość długo , około 15 minut , bo grzyby mają sporo soku .
Na osobnej patelni podsmażamy na łyżce smalcu , posoloną i posypana cukrem wątróbkę – do takiego momentu jaki lubimy ( mocno , średnio lub słabo wysmażona 😉 ) . Usmażoną wątróbkę przekładamy do gorących , usmażonych grzybów , mieszamy – smażymy razem jeszcze około minuty -dwóch , pieprzymy i możemy podawać 😉 Smacznego 😉