ßßß Cookit - przepis na Dorsz zapiekany w sosie pieczarkowym

Dorsz zapiekany w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Morskie ryby są zdrowe , każdy to wie , smażone są bardzo smaczne , to także wiemy , ale czasami ma się ochotę na coś innego . Nie koniecznie chcemy ciągle , monotonnie , wciągać smażoną , czasem już nudną rybę . Warto wtedy sięgnąć po jakiś inny sposób przyrządzenia i tu na przeciw wychodzi nam piekarnik ( oczywiście , nie chodzi -stoi w kuchni 😉 ) – pieczenie to prosty i oszczędzający czas proces . Ryba wychodzi soczysta i pyszna . Przepis na dorsza w sosie pieczarkowym jest szczególnie dobry dla dzieci , gdyż one najczęściej marudzą przy jedzeniu ryb , bynajmniej moje 😉
Składniki :
1 świeży dorsz
5-6 pieczarek
2 szalotki
1/2 pęczka szczypiorku
kilka plastrów masła
200 ml śmietany słodkiej
1 łyżka mąki do zagęszczenia
szczypta kurkumy
1 łyżeczka sosu rybnego ( tajski lub chiński )
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól , biały pieprz do smaku
Dorsza oczyszczamy , filetujemy , zdejmujemy skórę i dzielimy na kawałki . Pieczarki kroimy w plastry , szalotki obieramy i siekamy drobno . Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju , wsypujemy pieczarki i szalotkę , podsmażamy . Dodajemy przyprawy, sól , śmietanę i dusimy chwilkę . Mąkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody , wlewamy do gotującej się śmietany z pieczarkami , mieszamy do momentu ,aż sos zacznie gęstnieć . Dorsza układamy na blaszce na kawałeczkach masła i zalewamy sosem pieczarkowym . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , układamy na talerzach i posypujemy siekanym szczypiorkiem . Gotowe 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/dorsz-zapiekany-w-sosie-pieczarkowym