Wykonanie
Morskie ryby są zdrowe , każdy to wie , smażone są bardzo smaczne , to także wiemy , ale czasami ma się ochotę na coś innego . Nie koniecznie chcemy ciągle , monotonnie , wciągać smażoną , czasem już nudną
rybę . Warto wtedy sięgnąć po jakiś inny sposób przyrządzenia i tu na przeciw wychodzi nam piekarnik ( oczywiście , nie chodzi -stoi w kuchni 😉 ) – pieczenie to prosty i oszczędzający czas proces .
Ryba wychodzi soczysta i pyszna . Przepis na
dorsza w
sosie pieczarkowym jest szczególnie dobry dla dzieci , gdyż one najczęściej marudzą przy jedzeniu ryb , bynajmniej moje 😉
Składniki :1
świeży dorsz5-6
pieczarek2
szalotki1/2 pęczka
szczypiorkukilka plastrów
masła200 ml
śmietany słodkiej1 łyżka
mąki do zagęszczeniaszczypta
kurkumy1 łyżeczka
sosu rybnego ( tajski lub
chiński )1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejsól ,
biały pieprz do smaku
Dorsza oczyszczamy , filetujemy , zdejmujemy skórę i dzielimy na kawałki .
Pieczarki kroimy w plastry ,
szalotki obieramy i siekamy drobno . Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę
oleju , wsypujemy
pieczarki i
szalotkę , podsmażamy . Dodajemy
przyprawy,
sól ,
śmietanę i dusimy chwilkę .
Mąkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami
wody , wlewamy do gotującej się
śmietany z
pieczarkami , mieszamy do momentu ,aż sos zacznie gęstnieć .
Dorsza układamy na blaszce na kawałeczkach
masła i zalewamy
sosem pieczarkowym . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , układamy na talerzach i posypujemy siekanym
szczypiorkiem . Gotowe 😉