ßßß Cookit - przepis na Tarta z Pieczarkami

Tarta z Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Tarta z nadzieniem pieczarkowym, warstwą śmietany, pokryta kruchym ciastem. Smaczna.
Może to być propozycja na Wigilijny stół, ale na obiad w tygodniu sprawdza się równie dobrze.
Jeśli ktoś szuka odmiany na Święta, to może warto podać ją zamiast pasztecików do barszczu?
Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
jajko
sól
Farsz:
300 g pieczarek
mała cebula
2 jajka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
łyżka masła
1/2 pęczka szczypiorku
5-6 ziaren kolorowego pieprzu
pieprz biały
Zimne masło posiekaj z mąką i szczyptą soli. Dodaj jajko roztrzepane z 2-3 łyżkami wody i szybko zagnieć. Ciasto podziel na pół, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij posikaną cebulę. Pieczarki pokrój i dodaj do cebuli, smaż 5-10 minut, aż płyn odparuje. Dodaj kolorowy pieprz, wymieszaj i przestudź.
W miseczce roztrzep jajka.
Połową ciasta wylep dno tartownicy lub naczynia żaroodpornego (o średnicy około 20 cm), nakłuj widelcem i posmaruj jajkiem. Na spód wyłóż pieczarki.
Odlej 2 łyżki jajek i odstaw. Do reszty dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i białym pieprzem.
Mieszankę wylej na warstwę pieczarek. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch tarty, zlep brzegi (z ewentualnych pozostałości ciasta, możesz wyciąć listki do ozdoby). Posmaruj wcześniej odlanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 - 30 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy (ja piekłam około 40 minut).
SMACZNEGO!
źródło: Boże Narodzenie, 107 najlepszych przepisów - ze zmianami "Tarta z grzybami"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/11/tarta-z-pieczarkami.html