Wykonanie
Tarta z nadzieniem
pieczarkowym, warstwą
śmietany, pokryta kruchym
ciastem. Smaczna.Może to być propozycja na Wigilijny stół, ale na obiad w tygodniu sprawdza się równie dobrze.Jeśli ktoś szuka odmiany na Święta, to może warto podać ją zamiast pasztecików do barszczu?
Składniki na ciasto:200 g
mąki100 g
masłajajkosólFarsz:300 g
pieczarekmała
cebula2
jajka100 ml gęstej kwaśnej
śmietanyłyżka
masła1/2 pęczka
szczypiorku5-6 ziaren
kolorowego pieprzupieprz białyZimne
masło posiekaj z
mąką i szczyptą
soli. Dodaj
jajko roztrzepane z 2-3 łyżkami
wody i szybko zagnieć. Ciasto podziel na pół, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę
masła i zeszklij posikaną
cebulę.
Pieczarki pokrój i dodaj do
cebuli, smaż 5-10 minut, aż płyn odparuje. Dodaj
kolorowy pieprz, wymieszaj i przestudź.
W miseczce roztrzep
jajka.Połową ciasta wylep dno tartownicy lub naczynia żaroodpornego (o średnicy około 20 cm), nakłuj widelcem i posmaruj
jajkiem. Na spód wyłóż
pieczarki.
Odlej 2 łyżki
jajek i odstaw. Do reszty dodaj
śmietanę, posiekany
szczypiorek, dopraw
solą i
białym pieprzem.
Mieszankę wylej na warstwę
pieczarek. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch tarty, zlep brzegi (z ewentualnych pozostałości ciasta, możesz wyciąć listki do ozdoby). Posmaruj wcześniej odlanym
jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 - 30 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy (ja piekłam około 40 minut).
SMACZNEGO!
źródło: Boże Narodzenie, 107 najlepszych przepisów - ze zmianami "
Tarta z
grzybami"