Wykonanie
Na targu kupiłam piekne,zdrowe podgrzybki.Miałam zrobić z nich zupę,ale stwierdziłam,że
tarta będzie zdecydowanie lepsza .
cytuję prowincjalnawioska.blox.plCiasto:20 dag
mąki10 dag
masła1
jajko2-3 łyżeczki
wodyduża szczypta soNadzienie:30 dag
grzybów1 mała
cebula2
jajka100 ml
śmietany1 łyżka
masłanatka pietruszkikilka ziaren
zielonego pieprzubiały pieprz,
sólPrzesiać
mąkę z
solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę
masło, siekać nożem, aż
masło połączy się z
mąką w formę grudek. Roztrzepać
jajko z
wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę - włożyć ją do lodówki na ½ godziny.Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Grzyby oczyścić, wypłukać (nie moczyć), pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni łyżkę
masła, wrzucić
grzyby, smażyć ok. 5 – 10 minut, aż wyparuje sok, który
grzyby po chwili smażenia puściły.Dodać posiekaną w kostkę
cebulę, całe ziarna
zielonego pieprzu, wymieszać, smażyć razem chwilę,
potem odstawić patelnię z ognia. Nadzienie powinno przestygnąć.Wyjąć ciasto z lodówki.Formę na tartę cienko wysmarować
masłemStolnicę posypać leciutko
mąką, rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Zwinąć ciasto na wałek, po czym przenieść go w ten sposób na formę, wylepić brzegi, cały czas jak najmniej dotykając ciasta rękami (to nam zagwarantuje kruchość tarty). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z
ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20 minut.
Jajka roztrzepać widelcem.Wyjąć tartę z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych
jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.Do pozostałych roztrzepanych
jajek dodać
śmietanę, posiekaną
zieleninę,
sól i
biały pieprz.Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć
grzybowe nadzienie, zalać
śmietaną z
jajkami.Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż nadzienie się zetnie.