ßßß
Składniki :1 kg szynki wieprzowej0,5 kg słoniny bez skóry1 kg łopatki odtłuszczonej wieprzowej4 ząbki czosnku3 łyżki ostrej wędzonej papryki35 g soli peklowej1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka mielonej gorczycy4 m osłonek kolagenowych do kabanosów – najcieńszych jakie znajdziemy
Mięso z łopatki mielimy na drobnym sitku . Słoninę mielimy na sitku o grubych oczkach , tak samo postępujemy z szynką wieprzową – mielimy bardzo grubo . Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę ( jeśli ktoś nie lubi tak mocnego , lub jest wampirem – dodaje mniej 😉 ) . Mięso łączymy razem w jednej misce ( słoninę także ) , dodajemy przyprawy , sól , cukier i wyrabiamy wszystko mocno i cierpliwie , aż masa zacznie być kleista i spójna , a nasze ręce pomarańczowe od dodanej papryki 😉 . Napełniamy masą mięsna nadziewarkę do kiełbas ( bez niej nie ma co zaczynać ) i wypełniamy osłonki , dzieląc je sznurkiem na dowolnej długości kabanosy . Gotowe kabanoski wieszamy w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu gdzie temperatura nie podnosi się powyżej 16 C , przynajmniej na 4 tygodnie , po tym czasie mamy pyszne suszone , kruchutkie ..mniam , oj uwierzcie te ze sklepów chowają się na zawsze 😉