Wykonanie
Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :)
Biała kiełbasa smakuje świetnie w
żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.Składniki:1kg
mięsa z
łopatki1kg
szynki wieprzowej1kg
boczku surowego (jeżeli jest tłusty,
słoninę pomijamy)kawałek
słoniny4 i 1/2 łyżki
soli3 łyżki świeżo mielonego
pieprzu kolorowego1op.
majeranku1 cała główka
czosnku (ok 10 ząbków)ok 7m jelit wieprzowych1.
Mięso z
łopatki,
szynkę i
boczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Całość, razem ze
słoniną kroimy w kostkę, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach.
Połowę mięsa mielimy jeszcze raz.2. Gotową masę doprawiamy
majerankiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Masę
mięsną mieszamy za pomocą dłoni lub mikserem z odpowiednią końcówką. Podczas wyrabiania konieczne będzie dolewanie zimnej
wody (ja dodałam 2 szklanki), masa musi być jednolita, ale nie wodnista. Jelita przed napełnianiem musimy wymoczyć w zimnej wodzie ok 10 minut.
3. Gotową masą napełniamy mokre jelita. Na jego początku, a później na końcu robimy supełek.
Kiełbasę zaparzamy w wodzie o temp. ok 70 - 75*C przez 25 minut.
UWAGI:
Białą kiełbasę możemy doprawić ulubionymi
przyprawami. Ja najchętniej używam
majeranku,
czosnku,
soli i
pieprzu.
Kiełbasa jest bez
soli peklowej, wiec od razu po jej doprawieniu należy napełnić jelita i ją zaparzyć.