Wykonanie
Kształtną porcję
mięsamożna wykorzystać na wielesposobów. Miałam zgrabnykawałek - 70 dag
łopatkiwieprzowej.
Mięso umyłam,osuszyłam i naszpikowałam
suszonymi śliwkami. Następnieobtoczyłam w mieszanceprzypraw:
soli,
kolorowym pieprzu,
majeranku i czerwonej, łagodnej
papryce. Obsmażyłam na patelni z każdej strony. Położyłam na podwójnie złożonej folii aluminiowej. Dodałam jedną
marchewkę,małą
pietruszkę, kawałek
pora. Wlałam chlust czerwonego,
wytrawnego wina,owinęłam szczelnie i wstawiłam do gorącego piekarnika.Piekłam około 1 , 5 godziny. Początkowo w temperaturze 200°C,po 40 minutach zmniejszyłam do 180°C.Taką pieczeń można podać do
ziemniaków,
ryżu lub
kaszy.Jest doskonała z samą surówką, albo też po całkowitymwystygnięciu - do kanapek.Sos, który wytworzył się podczas pieczenia jest klarowny,cudnie pachnie i ma piękną barwę.Serdecznie zachęcam.Smacznego :)