ßßß
Kształtną porcję mięsamożna wykorzystać na wielesposobów. Miałam zgrabnykawałek - 70 dag łopatkiwieprzowej. Mięso umyłam,osuszyłam i naszpikowałamsuszonymi śliwkami. Następnieobtoczyłam w mieszanceprzypraw: soli, kolorowym pieprzu,majeranku i czerwonej, łagodnejpapryce. Obsmażyłam na patelni z każdej strony. Położyłam na podwójnie złożonej folii aluminiowej. Dodałam jedną marchewkę,małą pietruszkę, kawałek pora. Wlałam chlust czerwonego, wytrawnego wina,owinęłam szczelnie i wstawiłam do gorącego piekarnika.Piekłam około 1 , 5 godziny. Początkowo w temperaturze 200°C,po 40 minutach zmniejszyłam do 180°C.Taką pieczeń można podać do ziemniaków, ryżu lub kaszy.Jest doskonała z samą surówką, albo też po całkowitymwystygnięciu - do kanapek.Sos, który wytworzył się podczas pieczenia jest klarowny,cudnie pachnie i ma piękną barwę.Serdecznie zachęcam.Smacznego :)