ßßß Cookit - przepis na Domowa kiełbasa szynkowa z wędzoną papryką

Domowa kiełbasa szynkowa z wędzoną papryką

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu trafiłam w internecie na zdjęcia wędlin z szynkowaru ..no i …zakochałam się … Więc szybki zakup on-line , dzwonek do drzwi -wydarłam paczkę z rąk zaskoczonego kuriera i pogalopowałam do kuchni robić domowe pyszności . Pomysłów miałam tysiące i niestety 998 musi poczekać na później , bo udało mi się zrealizować na razie 2 . Oto jeden z nich -pierwszy ,więc duma mnie rozpiera .. 😉
Zapotrzebowanie na szynkowar o pojemności 1,6 l :
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości 2 łyżki słodkiej ,mielonej papryki wędzonej 15 g soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny, 0,5 l wody, 1 łyżeczka cukru pudru
Szynkę pokroić w kawałki, wycinając ścięgna i żyłki , każdy, mocno rozbić tłuczkiem , żeby naruszyć strukturę mięsa -wtedy ładnie się połączą i wędlinka się nam nie rozpadnie . Włożyć do miski zalać wodą i zasypać solą peklową-wymieszać .Wstawić do lodówki na 24 godziny , po tym czasie zlać nadmiar wody , dodać paprykę i żelatynę , wymieszać . Do szynkowaru włożyć woreczek . Mięso układać w woreczku ciasno dociskając , żeby nie było powietrza . Zamknąć szybkowar i umieścić na ściereczce, w dużym garnku z gotującą się wodą -pilnując aby woda, była o 2 cm niżej, niż pokrywa szybkowaru , włożyć termometr w mięso i pilnować , żeby temperatura utrzymywała się w granicach 80 C wewnątrz mięsa . Gotować – parzyć ,przez 2 godziny -po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić do ostygnięcia .
Następnie wyjąć z garnka i wstawić na 10 godzin do lodówki , żeby mięso stężało . Po upływie tego czasu otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową do krojenia szynkową ..Smacznego ! Jest naprawdę grzechu warta ,zdrowa i wiemy co jemy ,bo jest w niej tylko to, co sami dodaliśmy , a nie to co producentowi wpadło przypadkiem celowym lub przypadkowym .. 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/domowa-kielbasa-szynkowa-z-wedzona-papryka