ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca wątróbka drobiowa a’la schabowy

Chrupiąca wątróbka drobiowa a’la schabowy

nazwa

Wykonanie

Świetny sposób na chrupiącą i apetyczną wątróbkę , nawet dla tych co za nią nie przepadają , może to być ciekawostka . Taka wątróbka jest mniej gorzka niż przyrządzona tradycyjnie . Moi chłopcy generalnie lubią podroby poza wątróbką , jakoś do tej pory nie bardzo mogłam ich do niej przekonać , ale dzisiaj jak usmażyłam , użyłam podstępu . Ułożyłam na talerzach i zawołałam dzieciory na dół , a że byli oderwani a raczej wyrwani z wirtualnego świata komputerów , to zasiedli nie pytając , zachlapali tzatzyki i wciągnęli zagryzając frytami . Odchodząc od stołu starszy rzucił tylko ,że dzisiaj to mięso jakieś trochę dziwne było ale dało się zjeść . Jak się dowiedzieli ,że to była wątroba , to był wrzask jak mogłam im to zrobić ..przecież od wątróbki można się porzygać . No i co ?..mogłam w końcu matką jestem i na swoich dzieciorach eksperymentować mogę , za te ich wrzaski 😉 Jak się okazuje , nikt się nie porzygał ani życia od wątróbki nie stracił, jak widać można … 😉 Osobiście to mi przepis tak pasuję , że jutro chyba sobie też kilka usmażę 😉
Składniki :
1 kg wątróbki drobiowej
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki mąki pszennej
sól , pieprz do smaku
1 szklanka mleka
Wątróbki oczyszczamy i wkładamy do miski , zalewając mlekiem , po czym odstawiamy na noc do lodówki . Na drugi dzień , zlewamy mleko , wątróbki przepłukujemy bieżącą wodą . Jajka roztrzepujemy w miseczce . Wątróbki solimy , pieprzymy , obtaczamy najpierw w mące , następnie w jajku , a na końcu w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , tak jak schabowy do momentu uzyskania złocistej chrupiącej skórki – ogień nie może być zbyt duży bo wątróbka nie zdąży się dopiec w środku i pozostanie surowa . Świetnie smakuje z sosem tzatzyki i frytkami , dla mnie pychota 😉 Polecam !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/chrupiaca-watrobka-drobiowa-ala-schabowy