Do przygotowania ajerkoniaku (przepis Tu) potrzebowałam same żółtka no i teraz coś trzeba zrobić z białkami a nie zawsze ma się ochotę na bezę. Najlepszym i najszybszym sposobem jest wykorzystanie białek do upieczenia babki. Pulchniutkiej, puszystej, wilgotnej o lekkim cytrynowym smaku.Składniki:8 białek temp. pokojowa250 g cukru250 ml oleju200 ml letniego mleka430 g mąki2 łyżeczki sodyszczypta soliskórka z cytrynyew. bakaliecukier puder do oprószeniaForemka do babki albo keksówka, natłuszczona i posypana bułka tartą, kaszą mannąUbij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj olejpotem na zmianę wlewaj mleko i dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na sam koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C.*Łatwiej jest wyjąć babkę z foremki kiedy jest jeszcze ciepła ale nie gorąca!*Babkę możesz polać lukrem albo polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.*Jeśli nie chcesz cytrynowego posmaku w babce możesz użyć cukru waniliowego.