ßßß Cookit - przepis na Babka z białek

Babka z białek

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania ajerkoniaku (przepis Tu) potrzebowałam same żółtka no i teraz coś trzeba zrobić z białkami a nie zawsze ma się ochotę na bezę. Najlepszym i najszybszym sposobem jest wykorzystanie białek do upieczenia babki. Pulchniutkiej, puszystej, wilgotnej o lekkim cytrynowym smaku.
Składniki:
8 białek temp. pokojowa
250 g cukru
250 ml oleju
200 ml letniego mleka
430 g mąki
2 łyżeczki sody
szczypta soli
skórka z cytryny
ew. bakalie
cukier puder do oprószenia
Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona i posypana bułka tartą, kaszą manną
Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj olej potem na zmianę wlewaj mleko i dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na sam koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C.
*Łatwiej jest wyjąć babkę z foremki kiedy jest jeszcze ciepła ale nie gorąca!
*Babkę możesz polać lukrem albo polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
*Jeśli nie chcesz cytrynowego posmaku w babce możesz użyć cukru waniliowego.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/03/babka-z-biaek.html