ßßß Cookit - przepis na Babka bazyliowa

Babka bazyliowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszysta, mięciutka i bardzo delikatna babka. Bazylii jest dużo bo cały pęczek, ale w babce ten smak się równoważy, nie jest nachalny tylko delikatny a w połączeniu ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym tworzy wspaniały smak. Polecam!
Składniki:
6 jajek
200 g cukru trzcinowego
200 g masła
pęczek bazylii
skórka z cytryny
225 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
Lukier:
szklanka cukru pudru
sok z cytryny
W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Rozpuść masło, wrzuć listki bazylii, skórkę z cytryny i zmiksuj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski). Ubijaj do czasu aż masa podwoi objętość a cukier się rozpuści. Zdejmij z garnka, zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj do masy rozpuszczone masło. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypuj mąkę. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej lukrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/03/babka-bazyliowa.html