Bardzo puszysta, mięciutka i bardzo delikatna babka. Bazylii jest dużo bo cały pęczek, ale w babce ten smak się równoważy, nie jest nachalny tylko delikatny a w połączeniu ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym tworzy wspaniały smak. Polecam!Składniki:6 jajek200 g cukru trzcinowego200 g masłapęczek bazyliiskórka z cytryny225 g mąki100 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki sodyduża szczypta soliLukier:szklanka cukru pudrusok z cytrynyW misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Rozpuść masło, wrzuć listki bazylii, skórkę z cytryny i zmiksuj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski). Ubijaj do czasu aż masa podwoi objętość a cukier się rozpuści. Zdejmij z garnka, zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj do masy rozpuszczone masło. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypuj mąkę. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej lukrem.