ßßß


Składniki:270 g mąki pełnoziarnistej (pszennej, żytniej, orkiszowej)50 g cukru pudru200 g zimnego masła1 jajkoSkładniki do środka tarty:500 g wydrylowanych wiśni2 łyżki mąki ziemniaczanej70 g cukru trzcinowego muscovadoDodatkowo:1 jajko do posmarowania ciastacukier puder do oprószeniaWykonanie ciasto:Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto rozpłaszczamy, zwijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.Wiśnie zasypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 200 st. C (bez termoobiegu). Ciasto lekko oprószamy mękę i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej od razu na papierze do pieczenia.Papier z ciastem przenosimy na duża blachę z wyposażenia piekarnika. Środek ciasta oprószamy jeszcze odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy owoce pozostawiając ok. 7 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tatrę wstawiamy na ok. 35 minut do rozgrzanego piekarnika.Podajemy posypaną cukrem pudrem.Smacznego!