Wykonanie
Galette, rustykalna
tarta … kruche ciasto z mieszanki pełnoziarnistych mąk … wypełnione sporą porcją
wiśni. Proste i szybkie ciasto, do zrobienia na weekend, zwłaszcza w sezonie
wiśniowym.



Składniki:270 g
mąki pełnoziarnistej (pszennej, żytniej, orkiszowej)50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła1
jajkoSkładniki do środka tarty:500 g wydrylowanych
wiśni2 łyżki
mąki ziemniaczanej70 g
cukru trzcinowego muscovadoDodatkowo:1
jajko do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószeniaWykonanie ciasto:
Mąkę z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto rozpłaszczamy, zwijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Wiśnie zasypujemy
mąką ziemniaczaną i
cukrem. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 200 st. C (bez termoobiegu). Ciasto lekko oprószamy mękę i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej od razu na papierze do pieczenia.Papier z
ciastem przenosimy na duża blachę z wyposażenia piekarnika. Środek ciasta oprószamy jeszcze odrobiną
mąki ziemniaczanej. Wykładamy
owoce pozostawiając ok. 7 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Tatrę wstawiamy na ok. 35 minut do rozgrzanego piekarnika.Podajemy posypaną
cukrem pudrem.Smacznego!