ßßß Cookit - przepis na Szarlotka według przepisu Pani Ambasador

Szarlotka według przepisu Pani Ambasador

nazwa

Wykonanie

Generalnie na co dzień używam innego przepisu na szarlotkę, ale trochę mi się już znudził. Znalazłam więc w swojej książce "Domowe wypieki" szarlotkę, którą robi się jeszcze szybciej niż tę "moją". Zmodyfikowałam ją o jabłka, których nie przygotowywałam sama, tylko wzięłam masę jabłkową do szarlotki ze słoika i miałam 15 minut do przodu.
Składniki:
- 1 słoik masy szarlotkowej w słoiku (ok. 750 g),
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 duże jajka,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy i studzimy. Przelewamy do misy i dodajemy cukier puder. Miksujemy i w tym czasie dodajemy jajka. Następnie stopniowo dosypujemy, przesiane przez sito, dwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, przelewamy 2/3 ciasta do wysmarowanej tłuszczem formy. Na pierwszą warstwę wykładamy jabłka ze słoika, a na nie pozostałą część masy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 40 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jak to przystało na szarlotki, najlepsza jest ciepła z lodami waniliowymi :)
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/05/szarlotka-wedug-przepisu-pani-ambasador.html