Wykonanie
Generalnie na co dzień używam innego przepisu na szarlotkę, ale trochę mi się już znudził. Znalazłam więc w swojej książce "Domowe wypieki" szarlotkę, którą robi się jeszcze szybciej niż tę "moją". Zmodyfikowałam ją o
jabłka, których nie przygotowywałam sama, tylko wzięłam masę
jabłkową do szarlotki ze słoika i miałam 15 minut do przodu.

Składniki:- 1 słoik masy szarlotkowej w słoiku (ok. 750 g),- 250 g
masła,- 1 szklanka
cukru pudru,- 4 duże
jajka,- 2 szklanki
mąki tortowej,- 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,-
cukier puder do posypania,- tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób wykonania:
Masło roztapiamy i studzimy. Przelewamy do misy i dodajemy
cukier puder. Miksujemy i w tym czasie dodajemy
jajka. Następnie stopniowo dosypujemy, przesiane przez sito, dwie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, przelewamy 2/3 ciasta do wysmarowanej tłuszczem formy. Na pierwszą warstwę wykładamy
jabłka ze słoika, a na nie pozostałą część masy.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 40 minut.Ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Jak to przystało na szarlotki, najlepsza jest ciepła z
lodami waniliowymi :)