ßßß
Składniki :Ciasto2,5 szklanki mąki,1/2 szklanki cukru pudru,2-3 łyżki cukru waniliowego,szczypta soli,250 g masła,5-6 łyżek zimnej wody.Nadzienie450 g mrożonych wiśni,1/2 szklanki cukru trzcinowego,2 łyżki cukru waniliowego,1 łyżeczka cynamonu,3 łyżki mąki ziemniaczanej.oraz masło do wysmarowania formy i cukier puder do posypania.Wykonanie :Przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i wyrobić, aby powstała kruszonka. Stopniowo wlewac wodę i szybko zagniatać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut.Formę (najlepiej w kształcie serca 😉 ) posmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, tak aby ciasto wystawało nieco ponad brzegi.Rozmrożone wiśnie połączyc z pozostałymi składnikami nadzienia i ułozyć na cieście. Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroic na wąskie paseczki. Ułożyć na wiśniach tworząc krateczkę, zawinąć wystające brzegi ciasta i przycisnąć widelcem.Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C, zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze 30 minut. Ostudzic i opruszyc cukrem pudremZapach w domu niebiański :-))