Wykonanie
Ciasto bajecznie aromatyczne. Zamiast
wiśni można użyć oczywiście innych
owoców –
śliwek,
truskawek itp. Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia” 2-2011.

Składniki :Ciasto2,5 szklanki
mąki,1/2 szklanki
cukru pudru,2-3 łyżki
cukru waniliowego,szczypta
soli,250 g
masła,5-6 łyżek zimnej
wody.Nadzienie450 g mrożonych
wiśni,1/2 szklanki
cukru trzcinowego,2 łyżki
cukru waniliowego,1 łyżeczka
cynamonu,3 łyżki
mąki ziemniaczanej.oraz
masło do wysmarowania formy i
cukier puder do posypania.Wykonanie :Przesiać
mąkę, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
sól, zimne
masło i wyrobić, aby powstała kruszonka. Stopniowo wlewac
wodę i szybko zagniatać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut.Formę (najlepiej w kształcie
serca 😉 ) posmarować
masłem. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, tak aby ciasto wystawało nieco ponad brzegi.Rozmrożone
wiśnie połączyc z pozostałymi składnikami nadzienia i ułozyć na cieście. Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroic na wąskie paseczki. Ułożyć na wiśniach tworząc krateczkę, zawinąć wystające brzegi ciasta i przycisnąć widelcem.Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C, zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze 30 minut. Ostudzic i opruszyc
cukrem pudremZapach w domu niebiański :-))
