Wykonanie
Przepis na
ciasteczka pochodzi z poradnika kulinarnego Macieja Kuronia "Kuchnia bez tajemnic". Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, przede wszystkim
ciasteczka szybko się robi i są rewelacyjne, no i znikają ze stołu w mgnieniu oka chociaż robiłam je z podwójnej porcji.Składniki:75 g
masła150 g
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczki startej
skórki cytrynowej175 g
mąkiszczypta
soliMasło ucieramy z
cukrem pudrem.
Masło z
cukrem.....................................................Do
masła dodajemy
jajko i starta
skórkę z cytryny.
Z
jajkiem i z
skórką z cytryny................................................Dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy przesianą
mąkę i
sól.
Z
mąką............................................................................Ciasto dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikserem. Ciasto przekładamy do woreczka z końcówka w kształcie kółka lub gwiazdki.
W woreczku................................................................Ciasto wyciskamy bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tworząc różne wzory.
Na blaszce w kształcie literek........................................................
Na blaszce w kształcie gąsieniczek.........................................................
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190'C przez około 20-25 minut, aż
ciasteczka ładnie się zrumienią. Upieczone
ciasteczka studzimy i zajadamy się nimi do woli. Smacznego !!!
Zwykłe kruche
ciasteczka...................................................................
I jeszcze raz ................................................................................