Wykonanie

Lubicie kruszonkę? Bo ja bardzo :D Mogła bym tylko ją wyjadać z ciast :D Dlatego zrobiłam "cienkie" ciasto z podwójną porcją kruszonki. Ciasto wyszło mega! Delikatny, miękki spód, bardzo duża ilość chrupiącej kruszonki a do tego lekko kwaskowaty
rabarbar, pyszności :DSkładniki:150 g
mąki100 g rozpuszczonego
masła2
jajka100 g
cukru trzcinowegoszczypta
soli1 łyżeczka
sodyKruszonka:300 g
mąki200 g
masła temp. pokojowa2 czubate łyżki
cukru waniliowego150g zmielonego
cukru trzcinowego (może być
cukier puder)Dodatkowo 2-3 łodygi
rabarbaruTortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaUbij
białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj
cukier i ubijaj aż
cukier się rozpuści. Wlej
żółtka,
potem rozpuszczone
masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj
mąkę połączoną z
sodą i
solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony
rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka).Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".