ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i mega kruszonką

Ciasto z rabarbarem i mega kruszonką

nazwa

Wykonanie

Lubicie kruszonkę? Bo ja bardzo :D Mogła bym tylko ją wyjadać z ciast :D Dlatego zrobiłam "cienkie" ciasto z podwójną porcją kruszonki. Ciasto wyszło mega! Delikatny, miękki spód, bardzo duża ilość chrupiącej kruszonki a do tego lekko kwaskowaty rabarbar, pyszności :D
Składniki:
150 g mąki
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
100 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka sody
Kruszonka:
300 g mąki
200 g masła temp. pokojowa
2 czubate łyżki cukru waniliowego
150g zmielonego cukru trzcinowego (może być cukier puder)
Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Wlej żółtka, potem rozpuszczone masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z sodą i solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-i-mega-kruszonka.html