ßßß
Lubicie kruszonkę? Bo ja bardzo :D Mogła bym tylko ją wyjadać z ciast :D Dlatego zrobiłam "cienkie" ciasto z podwójną porcją kruszonki. Ciasto wyszło mega! Delikatny, miękki spód, bardzo duża ilość chrupiącej kruszonki a do tego lekko kwaskowaty rabarbar, pyszności :DSkładniki:150 g mąki100 g rozpuszczonego masła2 jajka100 g cukru trzcinowegoszczypta soli1 łyżeczka sodyKruszonka:300 g mąki200 g masła temp. pokojowa2 czubate łyżki cukru waniliowego150g zmielonego cukru trzcinowego (może być cukier puder)Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaruTortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaUbij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Wlej żółtka, potem rozpuszczone masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z sodą i solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka).Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".