ßßß Cookit - przepis na Kruszaniec z mąki z ciecierzycy

Kruszaniec z mąki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na bardzo ciekawe ciasto. Jest to kruszaniec czyli ciasto wykonane z okruszków takich jak np. kruszonka w cieście drożdżowym. Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam mąkę z ciecierzycy co nadało mu orzechowego posmaku. Żeby jeszcze bardziej podkreślić ten smak zamiast zwykłego masła użyłam masła orzechowego crunchy a dla lepszego efektu smakowego dodałam cukier muscovado. Ciasto przypomina mi w smaku młode orzechy laskowe z lekkim posmakiem karmelu. Żeby ciasto nie było takie nudne dodałam lekko kwaskowate borówki, które oczywiście można zastąpić innym owocem. W szczególności polecam osobą, które są na diecie i takim którym się spieszy bo ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
400 g mąki z ciecierzycy
200 g cukru dark muscovado
2 jajka
2 czubate łyżki masła orzechowego
300 g borówek
Tortownica 21 cm wyłożona pergaminem
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, masło i zagniatamy. Powinny powstać okruszki, ciasto nie powinno się zlepić. Połowę okruszków układamy na dnie foremki, na to borówki i pozostała część ciasta, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, 180*C.
* Cukier muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym + dodatkowo 1 łyżka masła orzechowego.
* Z jajek możemy zrezygnować dodając dwie łyżki masła więcej.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/07/kruszaniec-z-maki-z-ciecierzycy.html