Wykonanie
Masło orzechowe jest składnikiem, którego używam od stosunkowo niedawna, ale zadomowiło się w mojej kuchni na dobre. To świetny dodatek do ciast, deserów, a także
mięsa. Dawniej kojarzyło mi się wyłącznie z amerykańskimi filmami teraz jest już zupełnie udomowione. Niedawno upiekłam z jego dodatkiem apetyczne ciasto .110 g
mąki200 g
cukru120 g
masła120 g
masła orzechowego5
jajekW misce roztapiamy
masło, następnie dodajemy
masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy przez 3 minuty, następnie po woli dodajemy
cukier i ubijamy przez kolejną minutę. Łączymy ubite
jajka z masą
maślano-
orzechową po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej
masłem oraz posypanej
bułką tartą. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.