Wykonanie
Brownie to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciasta
czekoladowego. Aromatyczne, lekko wilgotne - raj dla takiego czekoladoholika jak ja!Składniki:- 250g
gorzkiej czekolady- 200g
masła- 250g
cukru- 150g
mąki- 4
jajka- 2 łyżki
kakao- 250g
masła orzechowegoDo rondelka wrzucam
masło i gdy zacznie się roztapiać dodaję połamaną w kostkę
czekoladę oraz
cukier. Pozostawiam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż masa będzie jednolita. Odstawiam na ok. 5min a następnie dodaję pojedynczo
jajka, miksując cały czas masę. Na koniec wsypuję
kakao i
mąkę i jeszcze chwile miksuję.
Czekoladową masę wylewam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i na wierzch nakładam
masło orzechowe. Zrobiłam to z użyciem rękawa cukierniczego, ale można też nakładać łyżeczkę a
potem jej drugą końcówką rozprowadzić nierównomiernie na wierzchu. Całość wstawiam do nagrzanego do 180st. piekarnika na 25 minut.