Wykonanie
Przepis na ok. 20 sztuk
ciastek.

Składniki:200 g
mąki pełnoziarnistej pszennej100 g
masła110 g
masła orzechowego1
jajko100 g
cukru trzcinowegoPrzepis:Do miski wrzucamy
masło,
masło orzechowe oraz
cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy
jajko i ponownie miksujemy. Przesianą
mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości
orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta.
Ciastka nie powinny się stykać, należy je rozmieszczać z niewielką (1-2 cm) odległością od siebie.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 15 minut.



