ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo letnie ciasto nie wymagające jakiś wielkich starań, potu i dużej ilości czasu. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie a nadzienie najprostsze na świecie czyli wystarczy ugotować budyń. Fajne jest w nim też to, że wycinamy w cieście niewielkie otwory i napełniamy je masą. Tak, że nadzienie mamy nie tylko na wierzchu, ale też w środku ciasta. Ciekawie to wygląda i dodatkowo dobrze smakuje. Polecam!
Składniki:
5 jajek
180 g rozpuszczonego masła
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g przesianej mąki
2 płaskie łyżeczki sody
1 budyń malinowy
500 ml mleka
200-300 g truskawek
Foremka 22x26 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym około 10 minut do rozpuszczenia cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Odkładamy robot i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszana z sodą (mieszamy tylko do połączenia składników). Przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 30-40 minut. Studzimy.
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i studzimy.
Przy pomocy rurki z niewielką średnicą około 1cm wycinamy z ciasta dziury w równych rządkach, przerwy 2cm. Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy w miejscach wycięcia.Resztę budyniu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Na budyniu układamy pokrojone truskawki a na wierzchu posypujemy okruszkami ciasta, które wcześniej wycięliśmy. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/06/ciasto-z-budyniem-i-truskawkami.html