Wykonanie

Bez zbędnego wymyślania najlepsze z najlepszych kruche
ciasteczka z
cukrem. Pamiętam jak moja babcia piekła takie
ciastka i wiecznie w rodzinie były kłótnie bo część wolała przypieczone a druga część blade. Ja wolę te wypieczone :D Polecam,
ciasteczka są przepyszne kruchutkie i delikatne.Składniki:500 g
mąki (przesianej)4 łyżki kwaśnej
śmietany4 łyżki
cukru125 g
masła125 g
margaryny1 łyżka
octu30 g
drożdżyskórka z jednej
cytrynyDodatkowo:gruby
cukierjajko+łyżka
mlekaDo
mąki dodać pokrojone
masło,
margarynę, pokruszone
drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Blat oprószyć
mąką, wyjąc część ciasta, rozwałkować i wykrawać
ciastka w dowolnym kształcie.
Ciastka przenieść na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozbełtanym
jajkiem z dodatkiem
mleka a na koniec posypać grubym
cukrem. Piec w piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor około 15 minut.

źródło