ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki drożdżowe z nutellą

Ślimaczki drożdżowe z nutellą

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię nutellę a jeszcze bardziej jak wiecie lubię ciasto drożdżowe. Niesamowite jest to ile rzeczy można z niego wyczarować. Wymaga trochę pracy ale efekty są fantastyczne. Dziekuję panu Bogu za drożdże :) Połączyłam więc moje dwa ulubione smaki w jedno i powstały ślimaczki drożdżowe z nutellą. Zapomniałabym dodać, że ta wersja jest bez użycia jajek - i tak są pyszne :)
- pół kostki drożdży
- pół kilo mąki + trochę do posypania
- 50ml śmietany kremówki
- 5 dkg masła lub margaryny - roztopionego i ostudzonego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 łyżek cukru
- nutella
Drożdże rozkruszmy w misce dodajemy 2 łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, masło, śmietankę i resztę mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać należy tak długo aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Podsypujemy trochę mąką miskę , układamy na niej ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokątu. Jeden prostokąt smarujemy nutella i przykrywamy drugim. Wycinamy teraz podłużne paski-szerokości ok 1,5 cm i zwijamy je i formujemy ślimaczki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jesli ktoś chce może wszystko posmarować rozmąconym jajkiem ale to nie jest konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu 200) na jakieś 10-15 min.
Przepis dodaję do akcji :
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/04/drozdzowe-slimaczki-z-nutella.html