Wykonanie
Bardzo lubię nutellę a jeszcze bardziej jak wiecie lubię
ciasto drożdżowe. Niesamowite jest to ile rzeczy można z niego wyczarować. Wymaga trochę pracy ale efekty są fantastyczne. Dziekuję panu Bogu za
drożdże :) Połączyłam więc moje dwa ulubione smaki w jedno i powstały ślimaczki
drożdżowe z nutellą. Zapomniałabym dodać, że ta wersja jest bez użycia
jajek - i tak są pyszne :)- pół kostki
drożdży- pół kilo
mąki + trochę do posypania- 50ml
śmietany kremówki- 5 dkg
masła lub
margaryny - roztopionego i ostudzonego- 1 szklanka ciepłego
mleka- 10 łyżek
cukru- nutella
Drożdże rozkruszmy w misce dodajemy 2 łyżki
cukru, jedną łyżkę
mąki i szklankę ciepłego
mleka i mieszamy do rozpuszczenia
drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę
cukru,
masło,
śmietankę i resztę
mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać należy tak długo aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Podsypujemy trochę
mąką miskę , układamy na niej ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokątu. Jeden prostokąt smarujemy nutella i przykrywamy drugim. Wycinamy teraz podłużne paski-szerokości ok 1,5 cm i zwijamy je i formujemy ślimaczki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jesli ktoś chce może wszystko posmarować rozmąconym
jajkiem ale to nie jest konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu 200) na jakieś 10-15 min.

Przepis dodaję do akcji :