Wykonanie
Odkąd pamiętam co roku w okresie karnawału moja babcia piecze rogaliki z tego przepisu. Jej rogaliki są ładniejsze i zgrabniejsze, ale moje wyszły i tak nie najgorzej, a smakują równie dobrze co babcine.Do rogalików można dodać dowolny
dżem lub
marmoladę. Ja użyłam
kakaowe powidła śliwkowe i
dżem gruszkowo-
bananowy, który dostałam od mojej teściowej.Składniki:500 g
mąki1 opakowanie
margaryny½ szklanki
śmietany30 g
drożdży1 łyżeczka
cukruWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z
śmietaną i
cukrem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
margarynę a następnie posiekać nożem.W
mące zrobić wgłębienie, dodać
drożdże ze
śmietaną i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować w koło i podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego z trójkątów ułożyć trochę
marmolady i zwinąć w stronę środka ciasta. Brzegi skleić i ułożyć tak, by tworzyły rogaliki.Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 17 minut do momentu aż rogaliki się zarumienią.Rogaliki ostudzić i posypać
cukrem pudrem.