ßßß
Jeno z moich ulubionych połączeń mięta i czekolada. Jak dla mnie małżeństwo idealne. Mięta w tym roku obrodziła, doniczka pęka w szwach i należy coś wykombinować. Oczywiście najłatwiej i najprościej jest upiec ciasteczka. Kruche, delikatne, czekoladowe z przyjemnym posmakiem miętowym.Składniki:3 szklanki mąki100 g masła3 żółtka1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 czubate łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soli100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekoladyporządna garść świeżej miętyNa stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, proszek, śmietanę, sól wszystko razem, najlepiej rękami mieszamy. Wrzucamy czekoladę i drobno posiekana mięte. Zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy w rękach kulkę, którą układamy na natłuszczoną blaszkę, lekko spłaszczamy. Pieczemy 15-20 w temp. 180*C. Po podniesieniu ciastka spód powinien być lekko brązowawy.