ßßß Cookit - przepis na Syrop kokosowy do kawy

Syrop kokosowy do kawy

nazwa

Wykonanie

Po syropie cynamonowym i imbirowym przyszedł czas na kolejny smak: syrop kokosowy. Robi się go szybko i prosto, a w zamian otrzymujemy produkt naturalny, bez sztucznych substancji smakowych, aromatów i barwników.
100 g wiórków kokosowych
400 g cukru (ok. 1 i 1/2 szklanki)
2 łyżki fruktozy (zapobiega scukrzaniu się syropu)
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
400 + 400 ml wody
Wiórki kokosowe gotować w 400 ml wody przez 5 minut. Przez ten czas woda prawie całkiem wyparuje oraz wchłoną ją wiórki. Kiedy tak się stanie, wlać kolejne 400 ml wody, wsypać cukier, cukier waniliowy i fruktozę, oraz wlać sok z cytryny.
Gotować ok. 15 min, co jakiś czas mieszając, by cukier się rozpuścił.
Syrop przecedzamy przez gęste sito, mocno dociskając wiórki łyżką, by dobrze odciekły. Powtarzamy przecedzanie powtórnie (oczywiście przez sitko bez wiórek).
Syrop przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.
Wychodzą 3 takie butelki, jak na zdjęciu, czyli ok. 600 ml.
Na pozostałych wiórkach można np. ugotować smaczny budyń, użyć do ciasta lub zrobić z nich kokosanki lub trufle.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/06/Syrop-kokosowy-do-kawy.html