Wykonanie
Po
syropie cynamonowym i
imbirowym przyszedł czas na kolejny smak:
syrop kokosowy. Robi się go szybko i prosto, a w zamian otrzymujemy produkt naturalny, bez sztucznych substancji
smakowych, aromatów i barwników.
100 g
wiórków kokosowych400 g
cukru (ok. 1 i 1/2 szklanki)2 łyżki fruktozy (zapobiega scukrzaniu się
syropu)1
cukier waniliowy1 łyżka
soku z cytryny400 + 400 ml
wodyWiórki kokosowe gotować w 400 ml
wody przez 5 minut. Przez ten czas
woda prawie całkiem wyparuje oraz wchłoną ją wiórki. Kiedy tak się stanie, wlać kolejne 400 ml
wody, wsypać
cukier,
cukier waniliowy i fruktozę, oraz wlać
sok z cytryny.Gotować ok. 15 min, co jakiś czas mieszając, by
cukier się rozpuścił.
Syrop przecedzamy przez gęste sito, mocno dociskając wiórki łyżką, by dobrze odciekły. Powtarzamy przecedzanie powtórnie (oczywiście przez sitko bez wiórek).
Syrop przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.Wychodzą 3 takie butelki, jak na zdjęciu, czyli ok. 600 ml.Na pozostałych wiórkach można np. ugotować smaczny
budyń, użyć do ciasta lub zrobić z nich kokosanki lub
trufle.