Wykonanie
Golden
syrup występuje w kilku przepisach, które zamierzam niedługo wypróbować. Zamiast szukać go w sklepach postanowiłam spróbować zrobić go sama w domu. Po raz kolejny, i na pewno nie ostatni korzystam z przepisu z Moich Wypieków . Zmniejszyłam ilość składników o połowę, bo nie potrzebuję aż litra
syropu, dodałam też więcej
soku z cytryny.
Składniki:25 g
wody (w trakcie gotowania dolałam trochę więcej)100 g
cukru300 g wrzątku500 g
cukru4 łyżki
soku z cytryny100
cukru gotować w 25 g
wody na średnim ogniu, aż
cukier się skarmelizuje i nabierze złotego koloru (mi cała
woda odparowała a
cukier się zbrylił, więc dolałam trochę więcej
wody, na oko). Po tym czasie zdjąć garnek z palnika, dodać wrzątek, pozostały
cukier i
sok z cytryny. Reakcja rzeczywiście jest prawie wybuchowa, a mieszanina ma bardzo wysoką temperaturę, więc należy być bardzo ostrożnym! Całość wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż
syrop nabierze pięknego ciemnego koloru i nieco zgęstnieje. Trzeba pamiętać, że po wystygnięciu będzie o wiele gęstszy, jeśli nie odpowiada nam jego konsystencja, wystarczy dodać gorącej
wody lub
cukru i ponownie zagotować. Wystudzony
syrop przelać do słoika lub butelki i przechowywać w temperaturze pokojowej. Mój
syrop wyszedł o konsystencji gęstego, płynnego
miodu.Koszt: niecałe 3 zł za pół litra
syropu. Cena
syropu znaleziona w necie to ok. 16 zł za niecałe 700 g.