Wykonanie
Zawsze byłam ciekawa jak on smakuje. Nigdzie w sklepach zarówno w Polsce jak i za granicą nie mogłam go znaleźć. Aż pewnego pięknego dnia wchodzę Na blog Moje wypieki i JEST!!!!!!!! :) Domowy golden
syrup. W zeszłym tygodniu zrobiłam i mam już swój własny. Do tej
pory używałam zamiennika, płynnego
miodu ale to nie to samo. A już jutro jadalny prezent w którym jednym z głównych składników jest właśnie golden
syrup.
Składniki : ( z podanych skałdników wychodzi około 1 L
syropu, ja zrobiłam z połowy )200 g
cukru50 g
wodyW dość głębokim garnku z grubym dnem zagotowujemy
cukier z
wodą na średniej mocy palnika. Gotujemy do momentu aż
cukier się skarmelizuje. Całosć powinna być rzadka i
mieć ciemnozłoty kolor ( należy uważać aby nie przypalić karmelu, gdyż nada to gorzkiego posmaku ). Zdejmujemy z palnika.Pozostałe składniki :1 kg
cukru600 g wrzącej
wody2 łyżki
soku z cytrynyBardzo ostrożnie dodajemy do gorącego karmelu wrzącą
wodę ( należy być naprawdę baaardzo ostrożnym- reakcja będzie prawie wybuchowa ! ). Kiedy dodamy już całą
wodę dosypujemy
cukru i dodajemy
sok z cytryny. Mieszamy, gotujemy na minimalnym ogniu 45 minut w celu zgęstnienia :). Pamiętajmy, że jeszcze ciepły
syrop będzie dość płynny, zgęstnieje po wystygnięciu. Jednak jeśli będzie za mało gęsty tak jak w moim przypadku wystarczy znowu trochę go pogotować. Jeśli zaś będzie za gęsty wystarczy dodać gorącej
wody i wymieszać. Tak przygotowany
syrop ( wystygnięty ) przelewamy do butelek, słoiczków i przechowujemy w szafce w temp. pokojowej.Smacznego :)