ßßß Cookit - przepis na Złoty syrop ( golden syrup )

Złoty syrop ( golden syrup )

nazwa

Wykonanie

Zawsze byłam ciekawa jak on smakuje. Nigdzie w sklepach zarówno w Polsce jak i za granicą nie mogłam go znaleźć. Aż pewnego pięknego dnia wchodzę Na blog Moje wypieki i JEST!!!!!!!! :) Domowy golden syrup. W zeszłym tygodniu zrobiłam i mam już swój własny. Do tej pory używałam zamiennika, płynnego miodu ale to nie to samo. A już jutro jadalny prezent w którym jednym z głównych składników jest właśnie golden syrup.
Składniki : ( z podanych skałdników wychodzi około 1 L syropu, ja zrobiłam z połowy )
200 g cukru
50 g wody
W dość głębokim garnku z grubym dnem zagotowujemy cukier z wodą na średniej mocy palnika. Gotujemy do momentu aż cukier się skarmelizuje. Całosć powinna być rzadka i mieć ciemnozłoty kolor ( należy uważać aby nie przypalić karmelu, gdyż nada to gorzkiego posmaku ). Zdejmujemy z palnika.
Pozostałe składniki :
1 kg cukru
600 g wrzącej wody
2 łyżki soku z cytryny
Bardzo ostrożnie dodajemy do gorącego karmelu wrzącą wodę ( należy być naprawdę baaardzo ostrożnym- reakcja będzie prawie wybuchowa ! ). Kiedy dodamy już całą wodę dosypujemy cukru i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy, gotujemy na minimalnym ogniu 45 minut w celu zgęstnienia :). Pamiętajmy, że jeszcze ciepły syrop będzie dość płynny, zgęstnieje po wystygnięciu. Jednak jeśli będzie za mało gęsty tak jak w moim przypadku wystarczy znowu trochę go pogotować. Jeśli zaś będzie za gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać. Tak przygotowany syrop ( wystygnięty ) przelewamy do butelek, słoiczków i przechowujemy w szafce w temp. pokojowej.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2010/12/Zloty-syrop-golden-syrup.html