ßßß Cookit - przepis na Domowy golden syrup

Domowy golden syrup

nazwa

Wykonanie

W zagranicznych przepisach często pojawia się golden syrup, który niestety w Polsce jest bardzo trudno dostępny. Dlatego podpatrzyłam u Dorotki na blogu Moje Wypiek i i postanowiłam zrobić sama w domu. Wyszedł pięknie złoty:)
Składniki:
I.
200g cukru
50g wody
II.
1 kg cukru
600ml wrzątku
2 łyżki soku z cytryny przelanego przez sitko
Z podanych składników uzyskać można około 1l pięknego złotego syropu.
Zagotować pierwszą grupę składników. Gotować na średnim ogniu do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, najlepiej nie mieszając. Uważać by się nie przypaliło, to spowoduje gorzki posmak.
Ostrożnie (!) dolać do garnka wrzątek, ale uwaga (!) reakcja jest dość wybuchowa! Dodać pozostałay cukier, sok z cytryny, zamieszać, zagotować. Gotować najlepiej na najmniejszym ogniu przez około 45min. Syrop trochę zgęstnieje, jednak właściwą konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu.
Przelać do słoiczków. Przechowywać w temp. pokojowej w ciemnym miejscu.
Jeśli syrop będzie zbyt płynny, wystarczy przelać go do garnka, zagotować i kilka minut gotować. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty można połączyć z odrobiną gorącej wody.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/07/domowy-golden-syrup.html