Wykonanie
W zagranicznych przepisach często pojawia się golden
syrup, który niestety w Polsce jest bardzo trudno dostępny. Dlatego podpatrzyłam u Dorotki na blogu Moje Wypiek i i postanowiłam zrobić sama w domu. Wyszedł pięknie złoty:)
Składniki:I.200g
cukru50g
wodyII.1 kg
cukru600ml wrzątku2 łyżki
soku z cytryny przelanego przez sitkoZ podanych składników uzyskać można około 1l pięknego złotego
syropu.Zagotować pierwszą grupę składników. Gotować na średnim ogniu do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, najlepiej nie mieszając. Uważać by się nie przypaliło, to spowoduje gorzki posmak.
Ostrożnie (!) dolać do garnka wrzątek, ale uwaga (!) reakcja jest dość wybuchowa! Dodać pozostałay
cukier,
sok z cytryny, zamieszać, zagotować. Gotować najlepiej na najmniejszym ogniu przez około 45min.
Syrop trochę zgęstnieje, jednak właściwą konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu.
Przelać do słoiczków. Przechowywać w temp. pokojowej w ciemnym miejscu.
Jeśli
syrop będzie zbyt płynny, wystarczy przelać go do garnka, zagotować i kilka minut gotować. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty można połączyć z odrobiną gorącej
wody.