ßßß Cookit - przepis na Domowy syrop z pokrzywy

Domowy syrop z pokrzywy

nazwa

Wykonanie

Pokrzywa traktowana jest powszechnie jako chwast, a jest jedną z najcenniejszych roślin spotkanym w naszym kraju. Ma w sobie całe bogactwo składników odżywczych, związków mineralnych, głównie w młodych listkach(głównie potas,azot i fosfor, ale także wapń,żelazo, magnez,mangan, krzem i cynk) oraz witamin A,C,K oraz witaminy z grupy B, a także białka, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy,chlorofil, ksantofil, karotenoidy, oraz szereg innych cennych związków i substancji organicznych. Najlepsza pokrzywa jest od maja do połowy czerwca. Jest na wyciągnięcie ręki i zupełnie za darmo.
Po za tym :
* oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;
* przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;
* oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
* obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;
* posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;
* uodparnia organizm;
* usprawnia przemianę materii;
* przywraca właściwy apetyt;
* przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.
Zbierając pokrzywy naszło mnie na wspomnienia, będą małą dziewczynką zbieraliśmy pokrzywy dla kurczaczków, były bardzo drobno cięta i im podawane :)
Przepis na ten cudowny syrop dostałam od Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję.
SKŁADNIKI :
listki pokrzywy (same czubki pokrzyw)
cukier
sok z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA
Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń. Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy kroimy, drobno wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy kubek jest już pełny, wrzucamy go do garnka i zalewamy taką samą ilością wody. 1 kubek pokrzyw + 1 kubek wody . Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru . Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry nogami i wkładamy pod gruby ręcznik (sucha pasteryzacja)
Gotowe teraz możemy się cieszyć naszym syropem. Ja zaczęłam podawać go moim dziewczynką dla odporności. 1 łyżeczkę dziennie:)
Polecam również pesto z pokrzywy klik
Korzystajmy z dobrodziejstwa natury, radzono sobie przez setki lat, ale pęd cywilizacji zatarł to co natura nam sama dała, warto do tego wrócić.
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/05/domowy-syrop-z-pokrzywy.html