Wykonanie
Pokrzywa traktowana jest powszechnie jako chwast, a jest jedną z najcenniejszych roślin spotkanym w naszym
kraju. Ma w sobie całe bogactwo składników odżywczych, związków mineralnych, głównie w
młodych listkach(głównie potas,azot i fosfor, ale także wapń,żelazo, magnez,mangan, krzem i cynk) oraz witamin A,C,K oraz witaminy z grupy B, a także
białka, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy,chlorofil, ksantofil, karotenoidy, oraz szereg innych cennych związków i substancji organicznych. Najlepsza pokrzywa jest od maja do połowy czerwca. Jest na wyciągnięcie ręki i zupełnie za darmo.
Po za tym :* oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;* przeciwdziała zatrzymywaniu
wody w organizmie;* oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;* obniża ciśnienie
krwi, a także poziom
cukru we
krwi;* posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;* uodparnia organizm;* usprawnia przemianę materii;* przywraca właściwy apetyt;* przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.
Zbierając pokrzywy naszło mnie na wspomnienia, będą małą dziewczynką zbieraliśmy pokrzywy dla kurczaczków, były bardzo drobno cięta i im podawane :)Przepis na ten cudowny
syrop dostałam od Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję.SKŁADNIKI :listki pokrzywy (same czubki pokrzyw)
cukiersok z cytrynySPOSÓB WYKONANIAPokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same
młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń. Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą
wodą. Umyte pokrzywy kroimy, drobno wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy kubek jest już pełny, wrzucamy go do garnka i zalewamy taką samą ilością
wody. 1 kubek pokrzyw + 1 kubek
wody . Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek
wywaru + 1 kubek
cukru . Na ok 1 kilogram
cukru dałam sok z jednej
cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania
syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki
cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy,
syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry nogami i wkładamy pod gruby ręcznik (sucha pasteryzacja)Gotowe teraz możemy się cieszyć naszym
syropem. Ja zaczęłam podawać go moim dziewczynką dla odporności. 1 łyżeczkę dziennie:)Polecam również pesto z pokrzywy klik
Korzystajmy z dobrodziejstwa natury, radzono sobie przez setki lat, ale pęd cywilizacji zatarł to co natura nam sama dała, warto do tego wrócić.