Wykonanie
Wyśmienite
syropy domowe do
kawy, naleśników, placuszków,
lodów i
piwa. Wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnej chemii, intensywne w smaku i wydajne, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania. Polecam :)

100 g świeżego korzenia
imbiru300 ml
wody400 g
cukru (ok.1 i ½ szklanki)1 laska
cynamonu1 opakowanie
cukru waniliowego -16 g1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się
syropu)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka melasy (nadaje
bursztynową barwę)ew. 1 łyżka
rumuImbir obrać i pokroić w nieduże kawałki.
Wodę zagotować z
cukrem. Kiedy
cukier się rozpuści, dodać
imbir i pozostałe składniki. Gotować 15 minut.
Syrop przecedzić przez sito i przelać do butelki lub słoika. Studzić postawiony na zakrętce.Wychodzi ok. 400-450 ml
syropu.
Syrop cynamonowy300 ml
wody400 g
cukru (ok.1 i ½ szklanki)2 laski
cynamonu1 łyżeczka sproszkowanego
cynamonu1 opakowanie
cukru waniliowego -16 g1 łyżka fruktozy (zapobiega scukrzeniu się
syropu)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka melasy (nadaje
bursztynową barwę)ew. 1 łyżka
rumuPrzygotowanie identycznie, jak powyżej, tylko cedzimy dwukrotnie przez jak najgęściejsze sitko.