Wykonanie
Żurawina to niska krzewinka o małych, czerwonych owocach. Wygląda niepozornie, a jest wyjątkowo smaczna. Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B: B1, B2, B6, C, E, karoten, a także minerałów:
sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu,
jodu i żelaza oraz flawonoidy (a konkretnie poliatocyjanidy), które pełnia rolę silnych przeciwutleniaczy.
Żurawina pełni kluczowa rolę w zdrowej diecie. Skutecznie walczy z wieloma chorobami.W jakich chorobach pomoże?Ma działanie antybakteryjne i zwalcza infekcje dróg moczowych.
Żurawina hamuje przyleganie bakterii E-coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalaniepodobnie działa na Helicobacter pylori oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby przyzębia i dziąsełprzyniesie ulgę kobietom w okresie menopauzyzmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krązenia poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów i rozszerzaniu naczyń krwionośnychma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesteroluzapobiega niektórym nowotworom. Tyle w wielkim
skrócie. Zainteresownych odsyłam po wiecej informacji do obszernego artykułu tutaj .To są właśnie powody dla których powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie.
Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat. Teraz bez trudu można kupić świeżą. Właśnie z niej można zrobić
przetwory, które posłużą jako baza do przygotowania
napojów,
kisieli,
galaretek,
sosów.
Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta, dzięki temu zachowuje świeżość na długo. W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni, w zamrażarce rok.Składniki na
syrop z
żurawiny:200 g
żurawiny100 g
cukru50 ml
soku z cytryny200-250 ml
wodykawałek
cynamonu - opcjonalnieWykonanie:zagotować
wodę z
cukrem. Dodać
sok z cytrynyumyte i przebrane
owoce żurawiny wrzucić do
syropu z kawałkiem kory
cynamonu.
Owoce rozgotować. Trwa to niecałe 10 minut (leśne nieco dłużej), następnie przetrzeć przez sitko. W pierwszej fazie rondelek lepiej przykryć, ponieważ
owoce pękając pryskają. Rozgotowane
owoce przetrzeć przez sitkogorący
syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w lodówceŻyczę smacznego!UWAGI:
syrop ma przepiękny rubinowy kolor, dlatego chętnie jest wykorzystywany do przgotowywania i
barwienia drinków. Jeśli przeszkadzają Ci pozostałe po przetarciu maleńkie pesteczki, zlej
syrop do butelki przez gazę. Świetnie smakuje
białe wino musujące z dodatkiem
syropu z
żurawiny, przy tym ma cudowny kolor.