ßßß Cookit - przepis na Syrop z żurawiny. Cudowna moc żurawiny

Syrop z żurawiny. Cudowna moc żurawiny

nazwa

Wykonanie

Żurawina to niska krzewinka o małych, czerwonych owocach. Wygląda niepozornie, a jest wyjątkowo smaczna. Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B: B1, B2, B6, C, E, karoten, a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy (a konkretnie poliatocyjanidy), które pełnia rolę silnych przeciwutleniaczy. Żurawina pełni kluczowa rolę w zdrowej diecie. Skutecznie walczy z wieloma chorobami.
W jakich chorobach pomoże?
Ma działanie antybakteryjne i zwalcza infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E-coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie
podobnie działa na Helicobacter pylori oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby przyzębia i dziąseł
przyniesie ulgę kobietom w okresie menopauzy
zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krązenia poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów i rozszerzaniu naczyń krwionośnych
ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu
zapobiega niektórym nowotworom. Tyle w wielkim skrócie. Zainteresownych odsyłam po wiecej informacji do obszernego artykułu tutaj .
To są właśnie powody dla których powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie. Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat. Teraz bez trudu można kupić świeżą. Właśnie z niej można zrobić przetwory, które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli, galaretek, sosów.
Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta, dzięki temu zachowuje świeżość na długo. W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni, w zamrażarce rok.
Składniki na syrop z żurawiny:
200 g żurawiny
100 g cukru
50 ml soku z cytryny
200-250 ml wody
kawałek cynamonu - opcjonalnie
Wykonanie:
zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z cytryny
umyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu. Owoce rozgotować. Trwa to niecałe 10 minut (leśne nieco dłużej), następnie przetrzeć przez sitko. W pierwszej fazie rondelek lepiej przykryć, ponieważ owoce pękając pryskają. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko
gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w lodówce
Życzę smacznego!
UWAGI: syrop ma przepiękny rubinowy kolor, dlatego chętnie jest wykorzystywany do przgotowywania i barwienia drinków. Jeśli przeszkadzają Ci pozostałe po przetarciu maleńkie pesteczki, zlej syrop do butelki przez gazę. Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny, przy tym ma cudowny kolor.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/syrop-z-zurawinycudowna-moc-zurawiny.html