Wykonanie
W ogóle nie byłem przekonany do kieliszków martini - ze względu na kształt i wysokość zajmują ekstremalnie dużo miejsca. W naszej maleńkiej kuchni zdaje mi się, że za chwile cała nasza szafka ze szkłem i
alkoholami spadnie na podłogę. Jednak dałem się przekonać Karoli. Oczywiście kieliszki te to znane i lubiane wysokogatunkowe szwedzkie szkło, czyli kieliszki z Ikei za psie pieniądze. A jak już byliśmy tam to oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie przeszedł się do sklepiku szwedzkiego. I tak mamy zapas
syropków.Poniższy
drink jest moim eksperymentem z tego, co miałem pod ręką w związku z tymi zakupami.Składniki:40 ml
wódki15 ml
syropu żurawinowego15 ml grenadyny40 ml
wody niegazowanej (o maksymalnie neutralnym smaku)15 ml
soku z cytrynyWszystkie składniki wlać do shakera wypełnionego
lodem i energicznie wstrząsnąć. Przelać do kieliszka typu martini. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Syrop żurawinowy i
wodę można zastąpić 50 ml słodkiego
soku żurawinowego.Do dekoracji można sporządzić krustarand z
cukru-krzyształu i/lub wrzucić zieloną wisienkę koktajlową.Na zdrowie!