Wykonanie
Dokładnie taki - łatwy szybki i pyszny. Dużo lepszy od produktów kupnych, ponieważ przygotowany ze składników najlepszej jakości, bez ulepszaczy i konserwantów. A przy tym tak prosty, że
zrobi go każdy, w kilka chwil. Idealny na śniadanie, do kanapek, lub jako dodatek na świąteczny stół.
2
piersi kurczaka25 dag
wątróbki kurzej8 dag
masła ( ok. 1/3 kostki)1 łyżeczka
majerankuok. 1/2 łyżeczki
czarnego pieprzusól - do smakukilka plastrów
boczku2 łyżki
masłaolej do smażenia
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sól - do gotowania
kurczakaZagotować ok. 1 litra
wody wraz z
przyprawami. (
wody tyle, by przykrywała
mięso - w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się
wody włożyć
piersi kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min.W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości
oleju wątróbkę, aż będzie złota.
Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 1/3 kostki
masła, uważając, by się nie przypaliło.Usmażoną
wątróbkę wraz z ugotowanym
kurczakiem i
majerankiem zemleć w malakserze. Nadal ucierając, wlewać pomału
masło. Kiedy masa będzie już idealnie gładka, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do naczynia.W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni na
maśle pokrojony w drobną kostkę
boczek.Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia.