Wykonanie
Jeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was.Już jednym kawałkiem można się zasłodzić.Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy.Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie.Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników
krówek i batonów.Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu.Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce.Na polewę można użyć: dowolnie białą lub ciemną
czekoladę i
solone orzeszki ziemne.
Składniki na blachę:24 x 34 cmokoło 450 g
herbatników400 g gotowej masy krówkowej lub
mleko słodzone skondensowane (gotowane przez 3 godziny)Składniki na masę
mleczną:2 opakowania
cukru wanilinowego po 16 g1 szklanka (250 g)
cukru1 szklanka (250 g)
mleka400 g
mleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach)1,5 kostki
masłaSkładniki na polewę:2 tabliczki ciemnej lub
białej czekolady1/4 szklanki
mlekapuszka
solonych orzeszków ziemnych
Do garnka wsypałam
cukier i
cukier wanilinowy.
Wlałam szklankę
mleka i zagotowałam.
Odstawiłam do wystygnięcia.
W misce utarłam
masło na gładką i puszystą masę.
Stopniowo, cały czas ucierając wlewałam
mleko.
Następnie wsypywałam po łyżce
mleko w proszku.
Dokładnie zmiksowałam na gładką masę.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.Ułożyłam na niej warstwę
herbatników.
Część masy
mlecznej rozsmarowałam na ciastkach.
Ułożyłam na niej
herbatniki.
Kolej na masę
krówkową.Dobrze jest ją wcześniej podgotować w garnku z
wodą,będzie wówczas ją łatwiej rozprowadzać.Rozsmarowałam połowę kajmaku.
Ponownie ułożyłam warstwę
herbatników.
Znów krem
mleczny i
herbatniki.Resztę kajmaku i na niego krem i
herbatniki.Można zrobić mniej warstw
herbatników- to już zależy od Was.Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy
ciastek.
Tak jak
pisałam, ja nie zrobiłam polewy.Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to
czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w
mleku.Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków.Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków.Ciasto najlepiej włożyć do lodówki.Schłodzić przez około 3 godziny.Jest wtedy twarde i łatwo się kroi.Smacznego!
Polecam bez pieczenia, słodkiBLOK
CZEKOLADOWY Z
HERBATNIKAMI I
BAKALIAMI