Wykonanie
Blok
czekoladowy to ciasto, które cieszyło się popularnością w czasach PRL. Obecnie równie często gości na
polskich stołach, gdyż jest proste w wykonaniu i zawsze wychodzi. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, jednak my lekko zmodyfikowaliśmy ten klasyczny przepis. Zobacz, jak wykonać ponadczasowy blok
czekoladowy w wersji białej!Ciasto jest doskonałym wariantem na deser do popołudniowej
kawy, ale sprawdza się także na święta. Z jego wykonaniem poradzą sobie nawet początkujący, dlatego to idealny pomysł, aby zdobyć nowe umiejętności. Ponadto możesz z nim eksperymentować i wykorzystać dodatki, które najbardziej lubisz.Blok z
białej czekolady z
ciasteczkami i
bakaliamiDo przygotowania ciasta potrzebujesz składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Proponowaną przez nas wersję wzbogaciliśmy dodatkiem
ciasteczek czekoladowych i
bakalii, jednak możesz wykorzystać np. kandyzowane
owoce. Jeżeli chodzi o blok
czekoladowy, przepis nie musi w ogóle zawierać dodatków, dlatego wszystko zależy od Twoich preferencji
smakowych. Zobacz, jak krok po kroku zrobić ciasto o intensywnym smaku!Składniki:250 g
Czekolady białej E.Wedel,350 g
mleka w proszku,80 g
cukru,15 g
cukru wanilinowego,70 g
masła,200 ml
śmietanki kremówki,80 g
herbatników60 g
bakalii.Sposób przygotowania:Do rondelka wrzuć
masło,
śmietankę kremówkę,
cukier oraz połamaną
białą czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu i regularnie mieszaj, aby wszystkie składniki się rozpuściły i dokładnie ze sobą połączyły.Po zdjęciu z ognia dodaj do przygotowanej masy
mleko w proszku oraz
cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.Po uzyskaniu jednolitej masy wrzuć do miski
bakalie oraz pokruszone
ciastka.Całość delikatnie wymieszaj, aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone po całej mieszance.Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową i wstaw ciasto do lodówki. Po ok. 2 godzinach blok
czekoladowy jest gotowy do jedzenia.To najprostszy przepis, który zawsze wychodzi. Możesz modyfikować proporcje dodatków, jeżeli zauważysz, że ciasto wychodzi zbyt gęste. Ciekawym pomysłem zamiast
bakalii będzie użycie suszonego
ananasa lub kandyzowanych
owoców.Blok
czekoladowy z
białej czekolady to doskonały pomysł, aby nieco urozmaicić tradycyjny przepis. Pokrojone w grube plastry ciasto możesz udekorować sezonowymi
owocami lub podawać z dodatkiem ulubionej
konfitury lub
musu owocowego. Szybko przekonasz się, że i w takiej wersji zachwyci podniebienie każdego.Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/