Wykonanie
Ciasto nie wymaga pieczenia i wbrew pozorom nie jest wcale pracochłonne..., a jest tak popularne, że chyba nie potrzebuję tu większej reklamy :-)Składniki:300 g
herbatników (3 opakowania duże)2 budynie
śmietankowe z
cukrem2 szkl.
mleka200 g
masła1 puszka
krówki gostyńskiej250 g
serka mascarpone1 szkl. słodkiej
śmietany kremówkiwiórki
czekoladoweWykonanie:Budynie zagotować z 2 szkl.
mleka wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce
masła, ciągle miksując.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno, (jeśli lubicie bardziej słodkie kremy to można dodać trochę
cukru pudru), pod koniec dodawać stopniowo
serek mascarpone, ciągle ubijając.Mamy zatem gotowe już dwa kremy :-)Teraz na spodzie formy ułożyć warstwę
herbatników, a na nich rozsmarować
krówkę z puszki i przykryć kolejną warstwą
herbatników. Jeżeli
krówka jest zbyt twarda, można ją wcześniej podgrzać, ( ja nie musiałam).Następnie wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i również przykryć warstwą
herbatników. Na wierzch wyłożyć krem z
bitej śmietany z
serkiem i posypać wiórkami
czekolady lub
kakao.Ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby
herbatniki zmiękły.Smacznego :-)