ßßß
Ciasto nie wymaga pieczenia i wbrew pozorom nie jest wcale pracochłonne..., a jest tak popularne, że chyba nie potrzebuję tu większej reklamy :-)Składniki:300 g herbatników (3 opakowania duże)2 budynie śmietankowe z cukrem2 szkl. mleka200 g masła1 puszka krówki gostyńskiej250 g serka mascarpone1 szkl. słodkiej śmietany kremówkiwiórki czekoladoweWykonanie:Budynie zagotować z 2 szkl. mleka wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce masła, ciągle miksując.Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno, (jeśli lubicie bardziej słodkie kremy to można dodać trochę cukru pudru), pod koniec dodawać stopniowo serek mascarpone, ciągle ubijając.Mamy zatem gotowe już dwa kremy :-)Teraz na spodzie formy ułożyć warstwę herbatników, a na nich rozsmarować krówkę z puszki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Jeżeli krówka jest zbyt twarda, można ją wcześniej podgrzać, ( ja nie musiałam).Następnie wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i również przykryć warstwą herbatników. Na wierzch wyłożyć krem z bitej śmietany z serkiem i posypać wiórkami czekolady lub kakao.Ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły.Smacznego :-)