Wykonanie
Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach.Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia.Idealna na surówki i sałatki.Można ją łączyć z
jabłkami,
orzechami,
czosnkiem,
serami.Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g
cykorii to tylko 17 kcal.Można ją chrupać jako dodatek do kanapek.Wzmacnia odporność organizmu,chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,usprawnia metabolizm,zmniejsza wchłanianie tłuszczów,poprawia trawienie,obniża cholesterol,oczyszcza organizm z toksyn,wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry,pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscuby nie straciło swych zdrowotnych oraz
smakowych walorów.Wcale nie musi być gorzka.W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy.Połączenie jej ze słodkim
jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem
czosnkujest naprawdę smaczną propozycją.

Składniki:3
cykorie2 słodkie
jabłkasok z połowy
cytryny30-50 g
orzechów włoskich ( opcjonalnie)Składniki na sos:200 ml
śmietany jogurtowej1 łyżeczka
musztardy np.dijon2 łyżeczki
octu winnego np.
jabłkowego1 ząbek
czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę)
sólświeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
majonezu (opcjonalnie)
Cykorie umyłam i osuszyłam.Odkroiłam twarde głąby.Pokroiłam na mniejsze kawałki.
Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach.Można też pokroić je w drobną kostkę.
Skropiłam je
sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

W miseczce połączyłam składniki na sos.

Polałam nim
cykorię.

Wymieszałam.

Smacznego!